Τραγωδία στη Συρία: Δεκαπέντε παιδιά πέθαναν από ασφυξία μετά από εμβολιασμό

«Φώναζαν, έβγαζαν κραυγές και ένα ένα πέθαιναν», λέει ο γιατρός – «Η καταγραφή των νεκρών δεν έχει πια νόημα», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Συρία

Δίχως τέλος το δράμα των Σύρων αμάχων. Ακόμα μια τραγωδία έρχεται να προστεθεί στα δεινά τους, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Τουλάχιστον δεκαπέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, όταν τους έκαναν εμβόλιο κατά της ιλαρά, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες. Σήμερα ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση που συγκλονίζουν.

Οι ακτιβιστές αναφέρουν πως μεταξύ των νεκρών παιδιών αρκετά ήταν βρέφη, ενώ μία ώρα αφού τους δόθηκε η ένεση, τα παιδιά παρουσίασαν αλλεργικό σοκ. Μετά και τη δεύτερη ένεση, ένα ένα τα παιδιά άφηναν την τελευταία τους πνοή. Σύμφωνα με τον γιατρό Abdullah Ajaj, τα εμβόλια δόθηκαν σε ένα ιατρικό κέντρο στην πόλη της Jarjanaz.

Ωστόσο ο ιατρός υποστηρίζει πως ακόμα δεν είναι σίγουρο τι σκότωσε τα παιδιά, αλλά όλα είχαν τα ίδια συμπτώματα, κάτι που ο ίδιος -όπως είπε- το έβλεπε για πρώτη φορά μετά από ένεση.

«Φώναζαν και έβγαζαν κραυγές. Ήταν δύσκολο για τους γονείς. Πας το παιδί σου για εμβολιασμό και μετά το βλέπεις να πεθαίνει. Είναι πολύ σκληρό», είπε ο Ajaj, ενώ προσέθεσε πως στην κλινική δεν υπήρχαν αρκετοί αναπνευστήρες, κάτι που έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Άλλα 50 παιδιά νοσηλεύονται μετά τον εμβολιασμό τους, στην περιοχή Μάαρετ αλ Νούμαν, στα νότια του Χαλεπιού.

Καταρρέει το σύστημα Υγείας στη Συρία – 1,6 εκατ, παιδιά κινδυνεύουν

Μετά από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων, το σύστημα Υγείας της χώρας έχει πλέον καταρρεύσει, παρατηρούν οι διεθνής αναλυτές. Γιατροί δεν υπάρχουν, οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι τεράστιες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθούν οι εξοπλισμοί που χρειάζεται έναν νοσοκομείο ή κλινική για να λειτουργήσει.

Η συριακή αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζεται από τους Δυτικούς, και έχει τη βάση της στην Τουρκία, ανέφερε πως αναστέλλει τον δεύτερο γύρο εμβολιασμών, ο οποίος ξεκίνησε τη Δευτέρα. Η εκστρατεία είχε ως στόχο να εμβολιαστούν περίπου 60.000 παιδιά, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι με βάση τα διεθνή πρότυπα και δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο των δεκαπέντε παιδιών.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο της συριακής αντιπολίτευσης Siraj Press, η εκστρατεία του εμβολιασμού διεξαγόταν από την Μονάδα Συντονισμού Βοήθειας, την πτέρυγα ανθρωπιστικών υποθέσεων του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συνασπισμού. Τα προγράμματα εμβολιασμού της κυβέρνησης έχουν διακοπεί στις περιοχές που δεν ελέγχονται πλέον από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πέρσι ξέσπασε στη χώρα η πρώτη επιδημία πολιομυελίτιδας μετά από 14 χρόνια.

Στις αρχές του έτους ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι 1,6 εκατ. παιδιά στη Συρία θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της ερυθράς και των μαγουλάδων.

Την ίδια στιγμή η δήλωση του επικεφαλής της επιτροπής των ερευνητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου στη συριακή σύγκρουσ, Πάουλο Σέρζιου Πινιέιρου ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, προκαλούν ακόμα αίσθηση, ειδικά μετά και τον θάνατο των δεκαπέντε παιδιών.

«Η καταγραφή των νεκρών δεν έχει πια νόημα»

«Πλέον δεν πιστεύω ότι το να καταμετρώνται οι χιλιάδες των νεκρών και των εκτοπισμένων θα σας ωθήσει να αναλάβετε δράση», είπε και τους άφησε όλους άφωνους.

«Δεν έχω πια λέξεις για να περιγράψω τα εγκλήματα που διαπράττονται μέσα στη Συρία», δήλωσε ο αναφερόμενος ιδίως στις σφαγές αμάχων και στρατιωτικών από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι γυναίκες στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές έχουν αποκλειστεί πλήρως από τα κοινά και αντιμετωπίζουν τη θανάτωσή τους ή απάνθρωπη τιμωρία εάν δεν συμμορφώνονται με τους υπερσυντηρητικούς κανόνες που επιβάλλουν, σύμφωνα με την επιτροπή των ερευνητών.

Ο Πινιέιρου επισήμανε πως το ΙΚ «εκθέτει εσκεμμένα τα παιδιά στη βία», ενθαρρύνοντάς τα να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις, κάνοντάς τους πλύση εγκεφάλου και στρατολογώντας τα στις τάξεις του.

Ο Βραζιλιάνος ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ακόμη ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για την πλειονότητα των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων που καταγράφονται καθημερινά.

Περιέγραψε το πώς γυναίκες και άνδρες «εξαφανίζονται», καταλήγουν σε κέντρα κράτησης των κυβερνητικών δυνάμεων και πέφτουν θύματα βασανιστηρίων και βιασμών. «Καταγράψαμε την κάθοδο της σύγκρουσης στην τρέλα», ανέφερε ο Πινιέιρου, ο οποίος απέφυγε να παρουσιάσει νεότερα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων.

Ο Πινιέιρου επανέλαβε για πολλοστή φορά την εκτίμησή του ότι η συριακή σύρραξη «δεν θα λυθεί στο πεδίο της μάχης». «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της σύρραξης. Ενώ τα φοβερά δεινά των Σύρων καλούν εδώ και πολύ καιρό να αναληφθεί διπλωματική δράση, η ανάδυση του ΙΚ επιτείνει την ανάγκη η κυβέρνηση και τα κυριότερα κινήματα της αντιπολίτευσης να βρουν κοινό τόπο και να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό», σε μια «πολιτική διευθέτηση» της κρίσης, επέμεινε.

Εξάλλου ο Πινιέιρου κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις οι οποίες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο του πολέμου, να λάβουν μέτρα για την προστασία των αμάχων και να χρησιμοποιήσουν μέσα ανάλογα προς τις απειλές που επιδιώκουν να εξουδετερώσουν.

«Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα μέρη οφείλουν να τηρούν το δίκαιο του πολέμου και πιο συγκεκριμένα τις αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας. Πρέπει να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων», επισήμανε ο Πάουλο Πινιέιρου αναφερόμενος στην πιθανολογούμενη έναρξη επιχειρήσεων από έναν διεθνή συνασπισμό.

Πηγή
Exit mobile version