Το ευχάριστο με αυτήν τη συνταγή είναι ότι μπορεί να γίνει με όποιο λαχανικό σας αρέσει, ακόμα και με καρότα ή κολοκύθια.
Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και με τα λαχανικά και με τα μπαχαρικά. Τα pancakes είναι πολύ ευέλικτα και προσφέρονται για γευστικούς συνδυασμούς με διάφορες σάλτσες, μαγιονέζες και ντιπ. Χρειάζεται λίγη προσοχή στο λάδι –να είναι καυτό– και στο γύρισμα. Μη βιαστείτε να τα γυρίσετε, αφήστε τα για 2 λεπτά από τη μία πλευρά. Αν τα κάνετε μικρά, σε μέγεθος μπουκιάς, είναι ιδανικά για πάρτι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με κάτι επάνω τους, όπως μαγιονέζα αγιολί, σολομό, τυρί κ.ά. Μην πτοείστε από το γεγονός ότι είναι τηγανιτά. Απλά χρησιμοποιείστε καινούργιο λάδι που μπορεί να αντέξει την υψηλή θερμοκρασία.
Υλικά για 10 μικρά ή 5 μέτρια pancakes
- 1 κ.τ. θαλασσινό αλάτι
- 1 αυγό από κότα ελεύθερης βοσκής
- ¼ φλ. αλεύρι 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 μεγάλη πατάτα κατάλληλη για τηγάνι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- λάδι για τηγάνι
Εκτέλεση
Τρίψτε την πατάτα και το κρεμμύδι στον τρίφτη ή στο μούλτι.
Βάλτε τα σ’ ένα λεπτό τουρμπάνι και σφίξτε το για να βγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
Αφήστε το για λίγα λεπτά και επαναλάβετε.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, ανακατώστε με τον αυγογδάρτη το αλεύρι με το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίξτε και το μίγμα πατάτας-κρεμμυδιού και ομογενοποιείστε το μείγμα.
Σ’ ένα βαρύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι (1/4 φλ.) σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Ρίξτε μια καλή κουταλιά από το μείγμα και με μια σπάτουλα πιέστε το να γίνει ένας δίσκος.
Ψήστε το μέχρι οι άκρες του να γίνουν χρυσές και μετά αναποδογυρίστε το.
Κάντε μερικά pancakes ταυτόχρονα.
Αν θέλετε να τα κρατείστε ζεστά, βάλτε τα στο φούρνο σε θερμοκρασία 100°, αφού τα αφήσετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το λάδι.
Στο ψυγείο διατηρούνται για 2 μέρες και στην κατάψυξη, ανάμεσα σε λαδόκολλα, για μερικές εβδομάδες.
Τα ξαναζεσταίνετε στο φούρνο στους 180° μέχρι να ξαναγίνουν τραγανά.