Τρία σενάρια για τις εκλογές και ένα σενάριο για διπλές εκλογές

Η παρουσία των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ ήταν σαφώς προεκλογική. Μέχρι και το δίλημμα των εκλογών έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «σταθερότητα ή περιπέτεια», ενώ…

δήλωσε ανοιχτά ότι «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα». Αυτό πυροδότησε εκ νέου σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που παραμένει μία ισχυρή πιθανότητα αλλά δεν είναι η μόνη. Οι διαρροές στην ψηφοφορία για την τροπολογία με τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ επέτειναν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε εκλογές, πολύ περισσότερο όταν η Τρόικα δεν δείχνει διάθεση να τη διευκολύνει.

Σενάριο 1

-Εκλογές σύντομα, Οκτώβριο-Νοέμβριο, πριν από τις συνομιλίες για την απομείωση του χρέους, με διακύβευμα ποιος είναι ο καταλληλότερος μεταξύ Α. Σαμαρά και Α. Τσίπρα να διαχειριστεί τη μεγάλη διαπραγμάτευση.

Σενάριο 2

-Εκλογές τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο με αφορμή την προεδρική εκλογή, εφόσον δεν διασφαλιστούν οι 180 ψήφοι για τον υποψήφιο που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Σενάριο 3

-Εκλογές το 2016 εφόσον εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή.

Στις σχετικές συζητήσεις διερευνάται και το ενδεχόμενο να μην εξασφαλιστεί αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές και επομένως να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Με αυτό το ενδεχόμενο συνδέονται οι εκτιμήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο νόμος εφόσον δεν εξασφαλίσει αυξημένη πλειοψηφία, που είναι το πιθανότερο, θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Πηγή

Exit mobile version