Το Μπατακλάν, ένα από τα σημεία που δέχτηκε επίθεση από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές την περασμένη Παρασκευή, στο Παρίσι, ανήκε σε Εβραίους ιδιοκτήτες επί δεκαετίες.
Το γαλλικό περιοδικό Le Point αναφέρει ότι το Μπατακλάν, όπου τουλάχιστον 82 άτομα σκοτώθηκαν από τους οπλισμένους άντρες του ISIS ήταν επί πολλά χρόνια στόχος των αντι-σιονιστικών ομάδων γιατί οι εβραίοι ιδιοκτήτες του έκαναν συχνά εκδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ.
Το Μπατακλάν χτίστηκε το 1865 και οφείλει το όνομά του σε μια όπερα του Ζακ Οφενμπαχ (1819-1880), Πρόκειται για την όπερα Ba-Ta-Clan, μια κινεζικής υπόθεσης όπερα του 1855 η οποία έδωσε τα όνομά της και την αρμόζουσα όψη παγόδας στο κτίριο. Οι κινέζικες μουσικές παραστάσεις ήταν πολύ της μόδας εκείνη την εποχή.
Η αίθουσα γνώρισε από τότε πολλές αλλαγές, ανάλογα με τον ιδιοκτήτη της. Από το 1926 η αίθουσα έγινε κινηματογράφος, στη συνέχεια έγινε θεατρική σκηνή, μετά πάλι σινεμά στις αρχές του 1930.
Με τα χρόνια και το κτίριο υπέστη μεγάλες αλλαγές. Το 1933 μια πυρκαγιά κατέστρεψε ένα τμήμα του. Το 1950 μεταμορφώθηκε οριστικά και απέκτησε κανόνες ασφαλείας. Από το 2006 η πρόσοψη ξαναβάφτηκε έντονα όπως ήταν στο παρελθόν ενώ η σκεπή παρέμεινε με τα ίδια στολίδια, όπως ήταν πριν από δεκαετίες, με κάποιες αλλαγές.
Το Μπατακλάν έγινε αίθουσα εκδηλώσεων το 1983 και τραβάει τη μουσική Punk. Σήμερα η αίθουσα θεωρείται το κατεξοχήν σημείο για συναυλίες ροκ.
Το περιοδικό αναφέρει ένα μέλος της εξτρεμιστικής ομάδας ¨Στρατός του Ισλάμ» το οποίο είχε δηλώσει στην ασφάλεια της Γαλλίας το 2011 «έχουμε σχεδιάσει μια επίθεση εναντίον του Μπατακλάν γιατί οι ιδιοκτήτες του είναι Εβραίοι».
Ας σημειωθεί ότι το γκρουπ Eagles of Death Metal, το οποίο έπαιζε μέσα στην αίθουσα όταν έγινε η επίθεση, είχε παίξει τον περασμένο Ιούλιο στο Barby Club του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ.
Ο Pascal Laloux, ένας από τους πρώην ιδιοκτήτες της αίθουσας δήλωσε το Σάββατο ότι το θέατρο πουλήθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά από 40 χρόνια στα χέρια του ίδιου ιδιοκτήτη.
Ο Dominique Revert, ένας άλλος από τους ιδιοκτήτες του Μπατακλάν δήλωσε την Κυριακή ότι η εταιρεία θα κάνει σύσκεψη για να αποφασίσει το μέλλον της αίθουσας.
Σύμφωνα με το The Times of Israel το Μπατακλάν ανήκε στους αδελφούς Τουιτού από το 1976 αλλά στις 11 Σεπτεμβρίου το πούλησαν στον όμιλο Λαγκαρντέρ.
Ο Ζοέλ Tουιτού, συνιδιοκτήτης της αίθουσας, δήλωσε ότι πούλησαν το Μπατακλάν στις 11 Σεπτεμβρίου και ο ίδιος μετακόμισε στο Ισραήλ.
[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Άκουσε το άρθρο”]
iefimerida.gr