Το σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων

Αφορόλογητο όριο μόνο για την πρώτη κατοικία περιλαμβάνουν τα πλάνα της κυβέρνησης για το νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας δεν ξεπερνά το όριο, τότε αυτό δεν θα είναι δυνατό να «μεταφερθεί» και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα φορολογούνται κανονικά. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του νέου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, για τον οποίο θα διαφανεί αν θα αγγίζει και τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα όταν ξεκαθαριστούν το ύψος του αφορολόγητου και η διάρθρωση του νέου φόρου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως με τη δόση του Φεβρουαρίου γράφεται ο επίλογος του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που στοίχισε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία θα έχει ψηφιστεί το αργότερο ως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προκειμένου να αρχίσει να εισπράττεται στο δεύτερο εξάμηνο, ώστε να μπουν και χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Από ότι διαφάνηκε από τις δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη στη βουλή, το αφορολόγητο όριο που θα αποφασιστεί θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία. Κάτι που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ακίνητα του ίδιου φορολογούμενου- κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτεμάχια κτλ.- θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο. Επίσης, αν η αξία της πρώτης κατοικίας ξεπερνά το αφορολόγητο, θα φορολογείται και αυτή, μόνο για το τμήμα της αξίας που ξεπερνά το όριο.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει το αφορολόγητο όριο να κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα «Νέα», αν το όριο είναι στα 100.000 ευρώ θα αγγίξει περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ αν ανέβει στα 200.000 ευρώ θα αφορά περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Το ύψος θα καθοριστεί από το επίπεδο των προσδοκώμενων εσόδων, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς το ΣτΕ έχει δώσει προθεσμία έως τον Ιούνιο για να εξορθολογιστούν.

iefimerida.gr

Exit mobile version