Το απόλυτο χάος στη Βουλή της Κένυας!![Videos]

Βουλευτές διέκοψαν για αρκετές ώρες συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην οποία είχε τεθεί προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει τη λήψη αυστηρών αντιτρομοκρατικών μέτρων

 

Το απόλυτο χάος επικράτησε σήμερα στη Βουλή της Κένυας, όπου είχε τεθεί προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει τη λήψη αυστηρών αντιτρομοκρατικών μέτρων και που, όπως πολλοί υποστηρίζουν, απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών και την ελευθερία του λόγου.

 Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειξαν μέλη της αντιπολίτευσης να φωνάζουν, να σκίζουν χαρτιά και να επικρίνουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τζάστιν Μουτούρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση νωρίτερα. Ωστόσο, η συζήτηση ξανάρχισε και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα μετά την επίθεση του Σεπτεμβρίου του 2013 εναντίον του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι από την οποία έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

Ο Κενυάτα ζήτησε από τους βουλευτές να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, κυρίως την απειλή από τους ισλαμιστές αλ Σεμπάμπ που έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον της Κένυας. Σ

Πάντως, χθες το βράδυ εννέα δυτικοί πρεσβευτές (από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τον Καναδά) εξέφρασαν σε μια σπάνια, κοινή τους ανακοίνωση τις ανησυχίες τους για το νομοσχέδιο αυτό.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση της χώρας  και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στο Ναϊρόμπι σήμερα το βράδυ, αν περάσει το νομοσχέδιο από τη βουλή. Επίσης, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί μπροστά από το κοινοβούλιο υπό την εποπτεία περίπου 200 αστυνομικών, ενώ έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασαν πρόσφατα τον φόβο «μιας επιστροφής στο αστυνομικό κράτος των δεκαετιών του 1980 και 1990».

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων να αυξηθούν από τις 90 στις 360 οι ημέρες που μπορούν να κρατούνται προσωρινά ύποπτοι για «τρομοκρατικές ενέργειες», να αυξηθούν οι ποινές και να διευκολυνθούν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Επίσης οι δημοσιογράφοι τα άρθρα ή τα ρεπορτάζ των οποίων «εμποδίζουν την έρευνα ή τις επιχειρήσεις που συνδέονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» κινδυνεύουν με ποινές έως και τρία χρόνια φυλάκιση, όπως και στην περίπτωση που δημοσιεύουν φωτογραφίες «θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ακόμη ότι οποιοσδήποτε «υπερασπίζεται, επαινεί, συμβουλεύει, υποκινεί ή ενθαρρύνει τη διάπραξη ή την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής ενέργειας» κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη.

protothema.gr
Exit mobile version