Οι προτάσεις της Ελλάδας έχουν χωριστεί σε δύο κείμενα, γιατί το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό σκέλος και το δεύτερο το ελληνικό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.
Με ορίζοντα λίγων ωρών κινούνται πλέον οι διαπραγματεύσεις, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.
Η αυριανή συνάντηση έχει λάβει διαστάσεις άτυπης προθεσμίας – τελεσιγράφου και για τον λόγο αυτό η κινητικότητα εντείνεται.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει δύο νέες προτάσεις στους δανειστές, αναμένοντας την τελική ετυμηγορία, ενώ οι υπουργοί Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος παραμένουν στις Βρυξέλλες, αφού στους δικούς τους ώμους έχει μεταφερθεί η μάχη της διαπραγμάτευσης.
Οι προτάσεις της Ελλάδας έχουν χωριστεί σε δύο κείμενα, γιατί το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό σκέλος και το δεύτερο το ελληνικό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, με την Αθήνα τώρα να ποντάρει στη δέσμευση των δανειστών για την επίλυση του προβλήματος του χρέους.
Αναλυτικά:
– Τα σενάρια πως η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος ούτε επιβεβαιώνονται επισήμως, αλλά ούτε και διαψεύδονται.
– Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, η ελληνική πρόταση προβλέπει πρωτογενές στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016.
– Η Αθήνα απέστειλε εναλλακτικές προτάσεις – ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να υπαναχωρήσουν οι δανειστές από τις πιέσεις για κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση ΦΠΑ στην ενέργεια.
– Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται στόχος για εισπράξεις ύψους 1 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2015 από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεδομένου ότι ήδη έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση για το χρέος
Το δεύτερο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης αφορά μια εμπλουτισμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Η Αθήνα επαναδιατυπώνει το αίτημα για πληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η ΕΚΤ από τα κεφάλαια του ESM.
Το εν λόγω σχέδιο υπήρχε και στην πρόταση των 47 σελίδων που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στους δανειστές η Αθήνα, απλά τώρα έχει εμπλουτιστεί.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα κρατά ζωντανό το αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, αφού στην ελληνική πρόταση ζητείται να επιτρέψει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια.
news247.gr