Τι να κάνετε σε περίπτωση εγκεφαλικού: Τα 3 βήματα που σώζουν ζωές

Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας και την τρίτη κατά σειράν αιτία θανάτου στη χώρα μας.

Και εάν νομίζετε ότι το εγκεφαλικό αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες απατάσθε:

το 20% των παθόντων είναι κάτω των 55 ετών, ενώ διαρκώς μεγαλώνει η συχνότητα εγκεφαλικών και σε άτομα νεότερης ηλικίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούν να αναστραφούν πλήρως, αν ο ασθενής λάβει την κατάλληλη νοσηλεία μέσα στις 3 πρώτες ώρες εκδήλωσης του εγκεφαλικού, λένε οι ειδικοί.

Πώς θα αναγνωρίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Συχνά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να εντοπιστούν και αυτή η αργοπορία μπορεί να είναι καταστροφική για το θύμα, το οποίο μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο όσο περνά η ώρα.

Τα 3 βήματα S.T.R.

Οι νευρολόγοι, ωστόσο, λένε ότι κάποιος που παρίσταται σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα, θέτοντας στον ασθενή τρία απλά ερωτήματα:

S (smile): Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.

T (talk): Ζητήστε από το άτομο να μιλήσει λέγοντας μία απλή φράση, (π .χ. σήμερα είναι μία ηλιόλουστη μέρα).

R (raise): Ζητήστε του να σηκώσει τα χέρια του.

Εάν ο ασθενής δεν καταφέρει να εκτελέσει κάποιες από αυτές τις εντολές, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο και περιγράψτε τα συμπτώματα του ατόμου.

Οι γιατροί σημειώνουν ένα ακόμα «τεστ» που μπορείτε να κάνετε στο άτομο την στιγμή του εγκεφαλικού:

Ζητήστε του να βγάλει έξω την γλώσσα του. Αν βγάλει τη γλώσσα έξω στραβά, αυτό αποτελεί μία ακόμα ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

inVitro

Exit mobile version