Τα 7 χόμπι που θα σας κάνουν πιο έξυπνους ενώ διασκεδάζετε

Πλέον υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας, ενώ παράλληλα περνάμε ευχάριστα.

Για πολύ καιρό, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με ένα δεδομένο επίπεδο νοημοσύνης, και ότι το καλύτερο που είχαμε να κάνουμε στη ζωή μας ήταν να ανταποκριθούμε σε αυτές τις δεδομένες δυνατότητές μας.

Πλέον υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας, ενώ παράλληλα περνάμε ευχάριστα.

Οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι με την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες νευρικές οδούς που τον κάνουν να εργάζεται γρηγορότερα και καλύτερα.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τα επτά χόμπι που μπορούν να σας κάνουν εξυπνότερους και γιατί.

1. Μάθετε ένα μουσικό όργανο

Η μουσική βοηθά στη δημιουργικότητα, τις αναλυτικές ικανότητες, τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τις δεξιότητες και σε πολλούς άλλους τομείς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο ισχύει και με τα ομαδικά αθλήματα. Ωστόσο, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου θεωρείται πιο αποτελεσματικό βοηθώντας στη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου.

2. Διαβάστε κάτι

Τα οφέλη της ανάγνωσης είναι τα ίδια είτε διαβάζετε το “Game of Thrones”, το “Harry Potter”, ή το τελευταίο τεύχος της «The Wall Street Journal». Η ανάγνωση μειώνει το στρες, σας βοηθά κάνει να αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας, και αυξάνει τη νοημοσύνη σας.

3. Ασκηθείτε τακτικά

Η περιστασιακή άσκηση δεν καταφέρνει αρκετά. Η τακτική άσκηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις σκληρές προπονήσεις, κάθε λίγο και λιγάκι. Όταν ασκείστε τακτικά, τα κύτταρά σας πλημμυρίζουν με την πρωτεΐνη BDNF, η οποία βοηθά στη μνήμη, τη μάθηση, την εστίαση, τη συγκέντρωση και την κατανόηση. Αυτό που συχνά αναφέρεται ως διανοητική οξύτητα.

4. Μάθετε μια νέα ξένη γλώσσα

Αν νομίζετε ότι το να λύνετε παζλ σας βοηθά να βελτιώσετε τη μνήμη σας, είναι προτιμότερο να μάθετε μια ξένη γλώσσα. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι δίγλωσσοι είναι καλύτεροι στην επίλυση γρίφων από τους ανθρώπους που μιλούν μόνο μία γλώσσα. 3

Η επιτυχής εκμάθηση νέων γλωσσών επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να εκτελεί καλύτερα τυχόν πνευματικά απαιτητικές εργασίες.

Επιπλέον, μιλώντας σε τουλάχιστον δύο γλώσσες επηρεάζει θετικά την ικανότητά σας να παρακολουθείτε το περιβάλλον σας και να κατευθύνετε καλύτερα την προσοχή σας στις διαδικασίες.

5. Ενισχύστε την αθροιστική σας μάθηση

Πολλοί ευφυείς μαθητές στο σχολείο διαβάζουν και μαθαίνουν πράγματα για τις εξετάσεις, τα οποία ξεχνούν λίγο καιρό αργότερα.

Ένας λόγος που η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας μας κάνει πιο έξυπνους είναι επειδή απαιτεί σωρευτική μάθηση. Επειδή κάνουμε συνεχώς επαναλήψεις και χρησιμοποιούμε τη γραμματική και το λεξιλόγιο ξανά και ξανά.

Εφαρμόστε την έννοια της αθροιστικής μάθησης στην καθημερινή σας ζωή και στον χώρο εργασίας σας με την παρακολούθηση των αξιοσημείωτων κομματιών γνώσης που αποκτάτε. Κάντε επανάληψη σε βιβλία που είχατε διαβάσει πρόσφατα, ή διατηρείστε ένα ημερολόγιο με οτιδήποτε τραβάει την προσοχή σας. Ξεκινήστε την ενσωμάτωση της αθροιστικής μάθησης στο πρόγραμμα αυτοβελτίωσης σας.

6. Εξασκείστε το μυαλό σας

Λύστε sudoku, γρίφους, αινίγματα, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες και παρόμοιες δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία από αλλαγές στις νευρικές οδούς που βοηθούν στην αναδιοργάνωση του εγκεφάλου.

Όταν τα νευρικά κύτταρα ανταποκριθούν με νέους τρόπους, αυτό αυξάνει τη νευροπλαστικότητα, η οποία μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να κατανοήσουμε τις αιτίες και τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων.

7. Κάντε διαλογισμό

Το 1992 ο Δαλάι Λάμα κάλεσε τον επιστήμονα Richard Davidson για να μελετήσει τα κύματα του εγκεφάλου του κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Αποδείχθηκε ότι όταν κάποιος κάνει διαλογισμό αναπτύσσει μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις και βοηθά στην αυτοβελτίωση.

Πηγή: TheTOC.gr

Exit mobile version