Τα πρώτα μηνύματα από τους δανειστές: Τι ζητούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ από τον πρωθυπουργό Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και αναμένεται να ανακοινώσει την κυβέρνησή του την Τρίτη, θέτοντας, παράλληλα, ως πρωταρχικό θέμα συζήτησης τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.

Οπως ήταν αναμενόμενο, και με την… ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειξαν τις διαθέσεις τους και… πέταξαν το μπαλάκι στην Αθήνα.

Αν και προσεκτικοί στις απαντήσεις τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup φρόντισαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι, μεν, διατεθειμένοι να συζητήσουν και να συνεργαστούν αλλά επί τη βάσει της παραδοχής ότι η Ενωση λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες.

Ο Ντάισλεμπλουμ έρχεται στην Αθήνα και «ανακοίνωσε» το νέο υπουργό Οικονομικών

Δεν μπορώ να απαντήσω αν η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πριν από το Φεβρουάριο. Πρέπει να περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση», επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στο Ευρώ αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως παραδέχθηκε μπορεί να είναι δύσκολες. Σε αυτό το σημείο, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι είχε την πρώτη, τηλεφωνική επικοινωνία με αυτόν που θεωρείται ότι θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η 15λεπτη επαφή έγινε με το Γιάννη Βαρουφάκη. Το πιο ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι ο επικεφαλής του Eurogroup θα έρθει στην Αθήνα ως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

«Το κλειδί είναι να διατηρήσει η Ελλάδα την πρόοδο και να μη τη χάσει» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν εξαφανιστεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας κι ότι πρέπει να λυθούν απ’ όποια οπτική κι αν το δει κανείς, επισήμανση που μπορεί να ερμηνευθεί ως «παράθυρο. για συζήτηση επί άλλης βάσης, από αυτήν που γινόταν ως τώρα. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί εμφανίστηκε ακόμα πιο «στρογγυλός» στις δηλώσεις του, παρατηρώντας ότι «πρέπει να ακούμε τους ψηφοφόρους».

Σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος

Από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων προκύπτει, πάντως, σαφώς το συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση για το Χρέος θα είναι σκληρή, αφού το σημείο αφετηρίας τους είναι ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα ελάφρυνσης. «Δεν αρκεί να βλέπει κανείς το Χρέος μόνο σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά και σε σχέση με το κόστος εξυπηρέτησης του», τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος φάνηκε να ενοχλείται από την ερώτηση που τέθηκε για την άποψη «σοβαρών»- όπως χαρακτηρίστηκαν- οικονομολόγων για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του Χρέους.

Επί της ουσίας, η γερμανική γραμμή είναι ότι με την επιμήκυνση των λήξεων, την περίοδο χάριτος πληρωμής τοκοχρεολυσίων και τη μείωση των επιτοκίων, το Χρέος σε βάθος χρόνου καθίσταται βιώσιμο.

Γιούνκερ: Η Κομισιόν δεν έχει στο ραντάρ της περικοπή χρέους

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν εμφανίζεται «στην οθόνη του ραντάρ της Κομισιόν» μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να δράσουμε» για το ελληνικό χρέος, υποστήριξε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD. Το θέμα αυτό «δεν βρίσκεται στη οθόνη του ραντάρ της Επιτροπής., συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στο Eurogroup, και κυρίως στην ευρωζώνη», που θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του χρέους.

Λαγκάρντ: Ανυπομονώ να συνεργαστούμε

Παράλληλα, το ΔΝΤ, σχεδόν 24 ώρες μετά την επιβεβαίωση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωσην στην οποία η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση.

Στην συνέχεια η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το ΔΝΤ προσδοκά και ελπίζει σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Le Monde, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση για το χρέος της.

Πηγή

Exit mobile version