Τάκης Πεβερέτος: Εθνικό σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας

«Υποκριτικά λέει και ο πρωθυπουργός και ο έτερος σύμμαχός του στην κυβέρνηση, ότι η πρωτογενής παραγωγή θα δώσει την… ανάκαμψη στη χώρα. Και την ίδια ώρα κλείνουν στις φυλακές τους κτηνοτρόφους». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Τάκης Πεβερέτος.

Σημειώνει ότι «χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας που είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα της κτηνοτροφικής παραγωγής. Διευκρινίζει πως «χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, δυστυχώς, δεν το είχαν κάνει και γι’ αυτό εμείς βάζουμε ευθέως το ζήτημα, ότι αφού δεν μπορούν, ας αφήσουν άλλους να το κάνουν».

Για τον καταρροϊκό πυρετό ο κ. Πεβερέτος επισημαίνει ότι ζητούν «να δοθούν τόσα χρήματα όσα χρειάζονται πραγματικά, για να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών και δεν είναι μόνο η αποζημίωση των 140 ευρώ το ζώο». Παρατηρεί, ακόμα, πως «πρέπει να εμπλουτιστούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με προσωπικό 8μηνο, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα».

Ακόμα, αναφέρει ότι «έχουμε αποχώρηση από τον κλάδο τα τελευταία 4 χρόνια, τα μνημονιακά, περίπου 20.000 εκμεταλλεύσεων. Εκλεισαν,

έφυγαν συνάδελφοι, δεν άντεξαν. Και οι άλλοι είμαστε με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω».

– Πώς είναι η κατάσταση στους κτηνοτρόφους της Πελοποννήσου με τον καταρροϊκό πυρετό;

«Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε το Μάιο κι έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με εντομοαπωθητικά. Κύρια εμφανίζεται στα πρόβατα. Στα πρόβατα έχουμε θνησιμότητα κατά μέσο όρο στο 5%. Και τα υπόλοιπα αφού ασθενούν για ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων, μπορεί να σηκωθούν και να περπατούν και να έχουν ανοσία. Αυτό, όμως, σημαίνει και απώλεια παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Ξεκίνησε από τη Λακωνία, μεταφέρθηκε σε όλη την Πελοπόννησο, εμφανίστηκε στον Εβρο μετά και κατεβαίνει από τη μια μεριά από τον Εβρο και από δω ανεβαίνει προς τα πάνω. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, είναι σχεδόν όλη η Ελλάδα με κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Και έχουμε στη Βουλγαρία, στα Σκόπια και στην Τουρκία. Και στην Ευρώπη, στην Ισπανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, υπάρχει πρόβλημα. Μέχρι αρχές Ιουλίου στην Πελοπόννησο είχαμε κρούσματα σε 235 μονάδες και είχαμε 301 απώλειες. Αυτοί οι αριθμοί έχουν μεγαλώσει».

– Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι;

«Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι και δεν το λένε οι υπηρεσίες εύκολα και πολλές φορές αρνούνται ότι υπάρχει, είναι πως αν διαπιστωθεί ότι ένα ζώο έχει καταρροϊκό πυρετό και θανατωθεί, προβλέπεται αποζημίωση 140 ευρώ το ζώο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση, αλλά από το υπουργείο».

– Γιατί δεν το λένε εύκολα οι υπηρεσίες;

«Πολλές φορές λένε οι υπηρεσίες στους κτηνοτρόφους “φέρτε τα κεφάλια εδώ να τους κάνουμε έλεγχο για εγκεφαλοπάθεια”. Εχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα και με αυτή τη νόσο και προβλέπεται να πάρουν 30 ευρώ μόνο, και όχι 140. Επικαλούνται και σήμερα σε επικοινωνία που είχα με το υπουργείο με τον επικεφαλής της ζωικής παραγωγής, ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Πρέπει να φτιάξουν φακέλους και πολλές φορές δεν το κάνουν. Είναι υπόλογες οι υπηρεσίες και πρέπει να ελεγχθούν γι’ αυτό».

Ελλειψη προσωπικού στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

– Δεν υπάρχει ζήτημα σοβαρό με την έλλειψη προσωπικού και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες;

«Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν αδειάσει και έχουν δίκιο από μια άποψη. Εχουν τελειώσει και οι ώρες εκτός έδρας και ζητάμε να τους δώσουν και άλλες ώρες κάτω από αυτές τις έκτακτες συνθήκες που έχουμε, ώστε να μπορέσουν να πάνε στα κοπάδια και να διαπιστώνουν τι γίνεται και να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους. Πρέπει να εμπλουτιστούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με προσωπικό 8μηνο, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Μόνος του ο κτηνοτρόφος, πολλές φορές φοβάται να το πει κιόλας, γιατί φοβάται μην του καθαρίσουν όλο το κοπάδι. Δεν προβλέπεται καθάρισμα του κοπαδιού, αν βρεθούν 4 – 5 πρόβατα να ασθενούν, να μη φοβούνται οι κτηνοτρόφοι γι’ αυτό. Αλλά πρέπει

να βγουν, για να πάει ο κτηνίατρος να δει ότι έχουν καταρροϊκό πυρετό, να πάρει την αποζημίωσή του και να προφυλάξει τα άλλα με εντομοαπωθητικά κ.λπ.».

– Τι λύσεις έχετε προτείνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον καταρροϊκό πυρετό;

«Εδώ που έχει φθάσει το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εμείς προτείναμε σαν ΣΕΚ σε συνάντηση που είχαμε με τον Κουκουλόπουλο και με τους δύο επιστήμονες – συνεργάτες μας, να εξετάσει η Πολιτεία την πιθανότητα εμβολίου. Υπάρχει εμβόλιο, αφού το πρόβλημα έφθασε σε όλη την Ελλάδα. Εφάρμοσαν ένα τέτοιο πρόγραμμα οι Ισπανοί από το 2007, το έχουμε στα χέρια μας. Νεκρά εμβόλια που είναι πιο ακίνδυνα από τα ζωντανά. Το εμβόλιο αυτό γίνεται σε περιπτώσεις που έχουμε τον καταρροϊκό πυρετό σε πολύ μεγάλη έκταση. Δέχθηκε το υπουργείο να εξετάσει αυτή τη δυνατότητα και τώρα είμαστε στη φάση εξέτασης των εκμεταλλεύσεων να δούμε την ανοσία. Δηλαδή, σε τι ποσοστό είναι η ανοσία. Αν σε ένα κοπάδι με 100 πρόβατα διαπιστώσουμε ότι η ανοσία είναι πάνω από 50%, το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσουμε σε εμβολιασμούς. Τα εμβόλια επιδοτούνται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 50% οι ενέργειες για να γίνουν τα εμβόλια. Θα επιδοτούνται οι κτηνίατροι που θα κάνουν τα εμβόλια».

– Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε στη Βουλή ότι έχει εξασφαλίσει χρήματα για την αποζημίωση των ζώων. Ετσι είναι; Λύνεται το πρόβλημα;

«Ποιων ζώων; Εχουμε και την ευλογιά στη Θράκη, η οποία θερίζει. Αν είναι για την ευλογιά και δεν είναι για τον καταρροϊκό πυρετό, αυτά θέλουν διευκρίνιση. Εμείς ζητάμε να δοθούν τόσα χρήματα όσα χρειάζονται πραγματικά, για να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών. Γιατί οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται με 140 ευρώ το ζώο, που είναι μια καλή αποζημίωση γι’ αυτό καθαυτό το ζώο. Και τα υπόλοιπα ζώα που έχουν νοσήσει, θα χάσουν το γάλα τους, θα αποβάλλουν, θα χάσουν τα αρνιά τους κ.λπ. Είναι ένα κόστος».

– Υπάρχουν και άλλα εκκρεμή ζητήματα με την αποζημίωση που διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι;

«Ακόμα, είναι οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, που έχουμε στην Πελοπόννησο αρκετούς τέτοιους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μετακινήσουν τα ζώα τους. Δεν είχαν προβλέψει να πάρουν τροφές, γιατί θα τα πήγαιναν εκεί να βοσκήσουν. Τώρα πρέπει να τα κατεβάσουν κάτω πάλι. Αυτούς πρέπει να τους δούμε με ιδιαίτερη προσοχή και να τους αποζημιώσουμε για τις ζωοτροφές τις οποίες αγόρασαν και δεν είχαν προβλέψει να αγοράσουν. Και μάλιστα σε μια στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα στον κλάδο».

– Δηλαδή, δεν υπάρχουν χρήματα, είναι σοβαρό το πρόβλημα;

«Δεν υπάρχουν χρήματα. Σε μια στιγμή που η εξισωτική δόθηκε η μισή περίπου και η άλλη μισή, λέει, θα δοθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Και όσοι πήραν, γιατί πολλοί βγήκαν έξω. Με αυτά τα χρήματα προέβλεπαν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές. Και το κυριότερο σε ένα μήνα που θα πρέπει να πάρουν την ενιαία ενίσχυση, το 50%, έχουμε το πρόβλημα ότι τα κρατάνε οι τράπεζες. Ιδιαίτερα η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι των χρεών που είχαν στην Αγροτική, με αποτέλεσμα από 300 περίπου εκ. ευρώ που παίρνουν συνολικά οι κτηνοτρόφοι από τα 2 δισ. που είναι η ενιαία ενίσχυση, να μην μπαίνουν ούτε τα μισά στην τσέπη τους. Γι’ αυτό και έχουμε αποχώρηση από τον κλάδο τα τελευταία 4 χρόνια, τα μνημονιακά, περίπου 20.000 εκμεταλλεύσεων. Εκλεισαν,

έφυγαν συνάδελφοι, δεν άντεξαν. Και οι άλλοι είμαστε με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Γιατί υπάρχει και το άλλο δεδομένο ότι έχουμε τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών από το 2009, έχουμε 150% αύξηση, είναι το 70% του κόστους. Ενα άλλο 20% είναι το κόστος ενέργειας, αυξήθηκε κι αυτό κατά 120%. Και δε θα πω για τα πιστωτικά, για τα επιτόκια που δανείζουν. Δε δανείζουν κανέναν πια, δεν μπορεί να πάρει κανένας δάνειο, ούτε τα ΑΔΑ ανανέωσαν, τα ειδικά δάνεια που έδιναν στους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να έχει πάθει μια ασφυξία ο κλάδος».

– Ολα αυτά έχουν οδηγήσει σε μειώσεις παραγωγής;

«Εχουμε μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και στην Πελοπόννησο κατά περίπου 15% και πάνω, και αυτό χτυπάει και τη φέτα, το βαρύ πυροβολικό των τυριών μας. Ενδεικτικά θα σου πω ότι από 105.000 τόνους φέτα παραγωγή που είχαμε το 2010, έχουμε πέσει στους 85.000 τόνους».

Οι τράπεζες κυνηγάνε τους κτηνοτρόφους

– Ο κτηνοτρόφος δε βλέπει την προστασία, τη φροντίδα της Πολιτείας;

«Δεν βλέπει την προστασία, τη φροντίδα της Πολιτείας. Κάνω καταγγελία και τη στέλνω και στο Σαμαρά. Κυνηγάνε και πιάνουν κτηνοτρόφους και τους πάνε φυλακή για χρέη που είχαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και οι τράπεζες, ιδιαίτερα η Πειραιώς -γιατί εκεί είχαν τα περισσότερα δάνεια- τα στέλνουν στις ΔΟΥ. Αυτές τα βεβαιώνουν και αν έχεις χρέος πάνω από 5.000 ευρώ, ξέρεις ότι μπορεί να σε κυνηγήσουν. Επιασαν προχθές στο Βόλο 3 κτηνοτρόφους και τώρα όποιον τέτοιον βρίσκουν, τον πάνε μέσα. Την ίδια στιγμή -λέω στην ανακοίνωση που έβγαλα- πως χαρίζετε εκατομμύρια εκατομμυρίων σε κάποιους άλλους, που δεν είναι και παραγωγικοί και πάει λέγοντας. Αυτά συμβαίνουν στην κτηνοτροφία και από την άλλη υποκριτικά λέει και ο πρωθυπουργός και ο έτερος σύμμαχός του στην κυβέρνηση ότι η πρωτογενής παραγωγή θα δώσει την ανάκαμψη στη χώρα. Και την ίδια ώρα κλείνουν στις φυλακές τους κτηνοτρόφους».

– Μπορεί η κτηνοτροφία να συμβάλει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την ανάκαμψη της χώρας;

«Η κτηνοτροφία είναι ο βασικός πυλώνας του αγροτοδιατροφικού τομέα. Παράγει δύο βασικά προϊόντα, γάλα και κρέας, τα πρωτεϊνούχα προϊόντα που οι άνθρωποι τα έχουν ανάγκη. Είναι ας πούμε το βομβαρδιστικό του πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί να επιβιώσει και να υπάρξει μέλλον, αν υπάρξει μια πολιτική που θα τη στηρίζει απλά με χρήματα μόνο. Πρέπει να τη στηρίζει και με την επιστήμη και με τις νέες τεχνολογίες, π.χ. γενετική βελτίωση που δεν έχουμε. Δηλαδή, να καλυτερεύσουμε τα ζώα μας να αποδίδουν πιο πολύ και να είναι πιο υγιή. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας, που είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα της κτηνοτροφικής παραγωγής. Οχι μόνο γιατί παράγει τη φέτα, αλλά είμαστε η δεύτερη χώρα σε κατσίκια στην Ευρώπη, σε παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος. Είναι κρίμα έχοντας τις

τεράστιες αυτές δυνατότητες, έχοντας μια χώρα που έχει τροφές που δεν τις έχουν άλλες χώρες, για να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Δες στον Ταΰγετο, δίπλα σας, έχει τα πιο σπάνια ενδημικά φυτά, τα οποία βγαίνουν στην Ευρώπη».

– Πώς εννοείτε αυτό το εθνικό σχέδιο;

«Σε αυτό το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη πρέπει να συνδέσουμε την παραγωγή τυροκομικών και κρεατικών προϊόντων με τον τουρισμό. Ερχονται οι τουρίστες, τρώνε σφέλα; Εχουν τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας τη σφέλα και να λένε “να τι παράγουμε” και να την προωθούν, έτσι ώστε και οι κτηνοτρόφοι να πουλάνε το γάλα σε καλές τιμές και οι άλλοι επιχειρηματίες; Είναι 20.000 επιχειρήσεις που ζουν από μας, τυροκομεία, σφαγεία, ψυγεία μεταφορών κλπ.

Να λοιπόν που η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει τον κρίκο για την ανάπτυξη, όχι μόνο του πρωτογενή, αλλά και του δευτερογενή τομέα. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, δυστυχώς, δεν το είχαν κάνει. Και γι’ αυτό εμείς βάζουμε ευθέως το ζήτημα ότι αφού δεν μπορούν, ας αφήσουν άλλους να το κάνουν».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Exit mobile version