Σύγκρουση σε πέντε μέτωπα

Μεγάλες αποστάσεις σε πέντε καυτά θέματα του Ασφαλιστικού, του Φορολογικού και των «κόκκινων δανείων», αλλά και πεδία σύγκλισης καταγράφονται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η τύχη των επικουρικών και τα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις είναι τα δύο πιο «καυτά» μέτωπα στα οποία κρίνεται η μάχη για το Ασφαλιστικό. Οι δανειστές επιμένουν για μεγάλο «μαχαίρι» στις καταβαλλόμενες επικουρικές. Ταυτόχρονα ζητούν να μπουν στην πρέσα οι νέες κύριες συντάξεις που θα δοθούν μετά την ψήφιση του νόμου και θα αποτελέσουν βάση για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων σήμερα συντάξεων.

Τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια είναι:

1. Νέες κύριες συντάξεις. Οι δανειστές θέλουν Εθνική Σύνταξη στα 320-340 ευρώ και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που να εκκινούν από 0,5% κατ’ έτος. Η πρόταση-σοκ, που έφτασε μέσω e-mail στην ελληνική πλευρά, απορρίφθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, που δήλωσε πως το ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν ζητήθηκε από τους δανειστές σύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Οι υποχωρήσεις που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά είναι:

• Πλήρης Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ) με 20ετία ασφάλισης και μειωμένη στα 15-20 χρόνια. Εξετάζεται να δίδονται τα 15/20 στα 15 χρόνια (288 ευρώ), τα 16/20 στα 16 χρόνια (307 ευρώ) κ.ο.κ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές ενστάσεις των δανειστών για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό

 

• Αναπροσαρμογές στα ποσοστά αναπλήρωσης ώστε να υπηρετούν πιστότερα την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών. Η νέα κλίμακα προτείνεται να εκκινεί από 0,7% κατ’ έτος (αντί 0,8%) στη 15ετία και να κλιμακώνεται μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στη 40ετία.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως με κάποιες υποχωρήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης θα «κλειδώσει» το ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ.

2. Επικουρικές. Μεγάλη διάσταση, που φτάνει «στα άκρα», καταγράφεται για τις επικουρικές με μπροστάρη το ΔΝΤ. Το κουαρτέτο αντιδρά στην αύξηση των εισφορών αλλά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όπλο τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων.

Οι περικοπές θεωρούνται αναπόφευκτες και η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έρθουν με διπλό δίχτυ ασφαλείας: Οι μειώσεις των επικουρικών να μην υπερβαίνουν το 30% και να γίνουν με «πλαφόν» τα 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Το βασικό σενάριο προβλέπει μειώσεις σε συντάξεις που υπολογίστηκαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (άνω του 0,5% κατ’ έτος).

 

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Το Ταμείο εξακολουθεί να προβλέπει δημοσιονομικό κενό και επιμένει για περισσότερα μέτρα

 

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές ζητούν λεπτομέρειες για τον μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει και δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τις μεγάλες «προσωπικές διαφορές» που τυχόν προκύψουν (π.χ. πάνω από 300 ευρώ ανάμεσα σε παλαιό και νέο τρόπο υπολογισμού). Θέλουν ρητή δέσμευση στο νομοσχέδιο ότι θα εφαρμοστεί και με ποιον τρόπο έως το 2018, ώστε να μην προκύψουν «νέες τρύπες». Οι ενστάσεις δεν λείπουν και για τις βελτιωτικές προτάσεις στις εισφορές αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, με τους δανειστές να λένε «ό,τι πληρώνεις παίρνεις»… Κλειδωμένες είναι οι μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα.

Στο μέτωπο του Φορολογικού οι δύο πλευρές έχουν έρθει κοντά σε συμφωνία για ελευθέρους επαγγελματίες, ενοίκια, αγρότες και εισφορά αλληλεγγύης, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες για το αφορολόγητο και τον πήχη των επιβαρύνσεων.

Νέα κλίμακα
Το κουαρτέτο οριοθετεί τη γραμμή των αυξήσεων στη φορολογία από τα χαμηλά εισοδήματα και το οικονομικό επιτελείο αντιπροτείνει επιβαρύνσεις από τα 30.000 ευρώ και πάνω.

Η μεγάλη μάχη δίνεται για το αφορολόγητο. Οι δανειστές ζητούν μείωση στα 8.000 ευρώ από 9.550 ευρώ, μέτρο που «βγάζει» πρόσθετο φόρο ύψους 341 ευρώ για το εισόδημα πάνω απο 8.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει την πρόταση, με στελέχη να σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί οριακή μείωση της τάξης των 300 ευρώ.

Το άλλο «αγκάθι» αφορά την αύξηση του συντελεστή καθώς οι δανειστές προτείνουν να αρχίζει από τα 22.000 ευρώ και η κυβέρνηση από τα 30.000 ευρώ και πάνω. Διαφωνίες υπάρχουν και για τον ανώτατο συντελεστή καθώς το υπουργείο Οικονομικών προτείνει 50% για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ και οι δανειστές 47%.

Ωστόσο υπάρχουν και κοινά σημεία στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, πράγμα που θα επιφέρει μείωση φόρου για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ στη φορολογία των αγροτών όπου όλα δείχνουν ότι θα αποφύγουν την αύξηση του συντελεστή στο 26% και θα έχουν και αφορολόγητο. Ερώτημα παραμένει η κλίμακα φορολογίας, αν και το πιθανότερο είναι να ενταχθούν στην κοινή κλίμακα στην αύξηση της φορολόγησης στα ενοίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες «κλείδωσαν» οι νέοι συντελεστές που διαμορφώνονται στο 15% από 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 35% από 33% για εισόδημα από 12.001 και πάνω. Η ελληνική πρόταση, που ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, προβλέπει την επιβολή και ενός νέου συντελεστή 45% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από 40.000 ευρώ. Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι αν η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015, αν και το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία του καλοκαιριού για αύξηση του συντελεστή αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015 στη θέσπιση νέας κλίμακας για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10% αντί για 8% που ισχύει σήμερα.

Στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων» οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία στα ακόλουθα σημεία:

• Να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό των δανείων που διαγράφουν οι τράπεζες.

• Στον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης «κόκκινων δανείων».

Ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα ως προς το ποιες κατηγορίες των «κόκκινων δανείων» θα εξαιρούνται από την πώληση σε funds. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την εξαίρεση για τρία χρόνια της μεταβίβασης δανείων που έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία, ακόμη κι εκείνων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, καθώς και την εξαίρεση των «κόκκινων δανείων» μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 500.000 ευρώ, επαγγελματιών έως 250.000 ευρώ και καταναλωτικών έως 20.000 ευρώ.

Οι θεσμοί φέρονται να μη συμφωνούν και να επιμένουν στην ελεύθερη πώληση των «κόκκινων δανείων».

Χρήστος Κολώνας – Γιάννης Φώσκολος

ethnos.gr

Exit mobile version