Σχέδιο προσέλκυσης των 10 εκατ. γιατρών ανά τον κόσμο, σε Αργολίδα και Κω, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας το πρωί σε διεθνή συνάντηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς, στο Μουσείο της Ακρόπολης, σχετικά με ζητήματα της μουσειακής Παιδείας, Πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Ειδικότερα, το σχέδιο αφορά στην ανάδειξη συνεκτικών στοιχείων πολιτισμού, ανθρώπινης ευζωίας, ιατρικής επιστήμης, φύσης και βιοποικιλότητας στην περιοχή της Στυμφαλίας, κοντά στην Επίδαυρο, και στην Κω και στηρίζεται πάνω σε τρεις άξονες: Την Ιατρική (Θεραπεία ασθενειών, διαχρονική εξέλιξη της δυτικής ιατρικής από τη μαγική στην επιστημονική, Διεθνές Δίκτυο Ασκληπιείων στη Μεσόγειο), τον Πολιτισμό (Μνημεία, Ιστορία, Πολιτιστικές Διαδρομές, Τέχνη, Θέατρο), καθώς επίσης το Περιβάλλον και τη Βιοποικιλότητα.
«Θέλουμε να απευθυνθούμε στα περίπου 10.000.000 γιατρών όλου του κόσμου και στις εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους ιατρικών σχολών που κάθε χρόνο δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη και να αναδείξουμε την Κω και την Επίδαυρο ως τα σημεία, τα παγκόσμια τοπόσημα απ’ όπου ξεκίνησε, στην αρχή με μαγικό τρόπο, στη συνέχεια με επιστημονικό τρόπο, η δυτική ιατρική επιστήμη», δήλωσε ο κ. Μανιάτης.
Τόνισε δε, ότι «αυτή η ειδική ομάδα τουριστών, υψηλού επιπέδου, αποτελεί μια νέα στόχευση της χώρας που μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού».
Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «ανάλογες δράσεις σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε με τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων, στο πλαίσιο της Οδηγίας για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».
Τέλος, πρότεινε τη δέσμευση όλων των συναρμόδιων φορέων και ενδιαφερομένων, στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για «τη συγκρότηση μιας εθνικής προσπάθειας για τα Πολιτιστικά και τα Φυσικά Τοπία και τις συνέργειες με τις Πράσινες Υποδομές, τις Αγροτικές και τις Παράκτιες περιοχές της χώρας».