Συντηρητές αρχαίων έργων τέχνης παίρνουν φύλλο πορείας για τον τύμβο Καστά και τον τάφο της Αμφίπολης, για να ενισχύσουν τη δουλειά της Κατερίνας Περιστέρη και της ομάδας της στο σημαντικό μνημείο του νομού Σερρών, όσο θα γίνεται η προσπάθεια για νέα ευρήματα στον τρίτο θάλαμο του τάφου.
Οι εργασίες στην Αμφίπολη συνεχίζονται σε πυρετώδη ρυθμό. Πέρα, άλλωστε, από την αρχαιολογική σκαπάνη που αναζητά τα νέα ευρήματα και προχωρά την ανακάλυψη του τάφου ένα βήμα παραπέρα κάθε φορά, υπάρχει και η υποστηρικτική ομάδα που θα φροντίσει να καθιερωθεί ως ελληνικό μνημείο μέγιστης σημασίας ο συγκεκριμένος τάφος.
Στον χώρο συνεχίζεται η εκχωμάτωση, η υποστύλωση και η αντιστήριξη των ήδη αποκεκαλυμμένων ευρημάτων, ενώ οι σκαπανείς προχωρούν προς το εσωτερικό του τύμβου.
Από τους δύο πρώτους θαλάμους, έχουν απομακρυνθεί περίπου 140 κυβικά μέτρα άμμου, εργασία που εκτελείται με το ζεμπίλι, τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή, της εκχωμάτωσης, όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Τα τρία θραύσματα του επιστυλίου, με έγχρωμο γεωμετρικό διάκοσμο, που ανακαλύφθηκαν την περασμένη Τετάρτη, δημιούργησαν τεράστια αναστάτωση, καθώς η αρχική εντύπωση ήταν ότι επρόκειτο για επιγραφές που εξηγούν σε ποιον ανήκει ο τάφος. Ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, διέψευσε την είδηση, όμως δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να βρεθούν επιγραφές αργότερα, σε άλλα σημεία του τάφου.
Άλλωστε, και οι Καρυάτιδες δεν ήταν κάτι που οι αρχαιολόγοι ανέμεναν να βρουν στον τύμβο. Με βάση τον συνειρμό «Καρυάτιδες ίσον Ερέχθειο», όπου οι Κόρες υποκαθιστούν τους κίονες και είναι ολόσωμες, προκάλεσε εντύπωση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι το ίδιο ίσχυε τελικά και για τα γυναικεία αγάλματα εντός του τύμβου Καστά.
Αντίθετα με τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου, πάντως, οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης δεν είναι γλυπτές στην πίσω τους όψη, καθώς βυθίζονται καθ” όλο τους το ύψος στην κολόνα στήριξης του υπέρθυρου.
Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αναφορικά με τις Καρυάτιδες του τάφου είναι το πόσο αποτελεσματική ήταν η «πλαστική» επέμβαση επανασυγκόλλησης τμημάτων του προσώπου της ανατολικής Κόρης. Τα θραύσματα βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους στο έδαφος, εμπρός της και έτσι, χρησιμοποιήθηκαν για την ανασύνθεση του κεφαλιού της.