Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγούν το ΕΣΥ η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, όπως κατήγγειλαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα κινητοποιήσεις το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου.

Με προϋπολογισμούς να βρίσκονται στο «κόκκινο», τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Οι λειτουργικές δαπάνες από το 2009 έως σήμερα μειώθηκαν κατά 60%, ενώ το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας, με τη μία στις τρεις οργανικές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό να είναι κενή. Αυτά ανέφεραν οι πρόεδροι, της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας και της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Σύμφωνα με τους δύο προέδρους, τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό ανέρχονται σε 33.000, ενώ χαρακτήρισαν «σταγόνα στον ωκεανό» τις 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν, οι οποίες, όπως είπαν, ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000. Όπως είπαν, έως σήμερα έχουν καταργηθεί 11 νοσοκομεία, «τα οποία, παρά τις δεσμεύσεις για αλλαγή του ρόλου τους, παραμένουν κτίρια-κουφάρια». Συνολικά καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις, υποστηρίζουν οι επικεφαλής των δύο ομοσπονδιών.

«Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για το μέλλον που επιφυλάσσει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, προετοιμάζοντας έτσι τη μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό–ανταγωνιστικό», ανέφερε ο κ. Γιαννακός. «Ο ανταγωνισμός θα είναι στα όρια της αιματοχυσίας» μεταξύ μεγάλων και μικρών νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών κλινικών, συμπλήρωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς η κυβέρνηση με τη δημιουργία της Εταιρίας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.), η οποία θα διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την υγεία, «εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εμπορευματοποιεί την υγεία, με στόχο το κέρδος –και στην περίπτωση που δεν υπάρχει θα οδηγηθούμε στα «αιματηρά εξιτήρια»».

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ επανέλαβε ότι 6.500 γιατροί λείπουν από το ΕΣΥ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα όρια στα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από το κανονικό.

Την αντίδραση των υγειονομικών προκαλεί επίσης και η διαδικασία της αξιολόγησης, την οποία ο κ. Γιαννακός χαρακτηρίζει «εργαλείο για την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας και «μέσο για τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, το 95% των υγειονομικών αρνούνται ενυπόγραφα τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Οι ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συγκροτούν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων ξεκινώντας με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την 1η Οκτωβρίου και προκηρύσσοντας 24ωρη πανυγειονομική πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 2 Οκτωβρίου.

Πηγή

Exit mobile version