Το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός πράγματι συμπεριλαμβάνει, όπως είχε εξαγγείλει ο Ματέο Ρέντσι, φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδίως για τους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους και για τις ιταλικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού το 50% του ποσού προκύπτει από την φοροαπαλλαγή της τάξης των ογδόντα ευρώ υπέρ των μόνιμων υπαλλήλων οι οποίοι κερδίζουν από 25.000 ευρώ (μικτά) τον χρόνο ή λιγότερα.
Κατά 5 δισεκ. ευρώ θα μειωθούν οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών τους οποίους που καταβάλλουν οι εργοδότες.
Από το 2015 εξάλλου όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν θα μπορούν να ζητούν την τμηματική καταβολή του εφάπαξ τους μαζί με τον μισθό του κάθε μηνός, χωρίς να περιμένουν την συνταξιοδότησή τους.
Το σχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την επιδοτούμενη πρόσληψη νέων εργαζομένων: η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών για την πρώτη τριετία απασχόλησής τους θα γίνεται από το ιταλικό δημόσιο. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παράλληλα ανακοίνωσε την περικοπή των δαπανών του δημοσίου κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Ρέντσι δήλωσε επίσης, ότι ο λόγος ελλείμματος-ΑΕΠ της Ιταλίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,9%, θα παραμείνει δηλαδή εντός δηλαδή των παραμέτρων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως υπογραμμίζει σειρά παρατηρητών όμως για το σχέδιο αυτό του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται, εντός των επόμενων δυο εβδομάδων, το πράσινο φως ή και οι ενστάσεις των Βρυξελλών. Τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί, από την στιγμή που ο Ρέντσι προσπαθεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην τόνωση της οικονομίας, «παγώνοντας», για μια διετία, την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις, από μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης: ο πρόεδρος της Μόνιμης Συνόδου των Ιταλικών Περιφερειών Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, τόνισε ότι «οι περικοπές σε βάρος των δήμων και των περιφερειών κινδυνεύουν να καταστήσουν τα οικονομικά των δήμων μη βιώσιμα».
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στην προσπάθεια προώθησης της ανάκαμψης της οικονομίας και αποτελεσματικής τόνωσής της, δήλωσε ότι «ή θα καταφέρουμε να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση αυτή, ή δεν θα υπάρξει κανένας απολύτως νικητής».