Στην κόψη του ξυραφιού η Σκωτία(Φωτο)

Με σύνθημα «Ας το κάνουμε τώρα», ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ κάλεσε τους Σκωτσέζους να πουν «ναι» – Τα μεσάνυκτα κλείνουν οι κάλπες

Έπειτα από μία καμπάνια που χαρακτηρίστηκε από το πάθος, τον ενθουσιασμό και τη λαχτάρα για ανεξαρτησία από τους υποστηρικτές της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, πλησιάζει η κρίσιμη ώρα για το αποτέλεσμα που θα ορίσει το «αύριο» της χώρας.

Τη στιγμή που εκατομμύρια ψηφοφόρων συνεχίζουν να προσέρχονται στις κάλπες, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Ipsos Mori οι υποστηρικτές του «όχι» φτάνουν το 53%, ενώ εκείνοι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αγγίζουν το 47%.

Σε μία προσπάθεια να παρασύρει ολοένα περισσότερους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, με μία παραλλαγή του συνθήματος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, «yes we can», κάλεσε τους πολίτες να πουν το «ναι», λέγοντας: «Ας το κάνουμε τώρα!».

Τους προετοίμασε, μάλιστα, λέγοντας πως το μέλλον της Σκωτίας βρίσκεται στα χέρια τους, παρότι παραδέχθηκε ότι οι υποστηρικτές της απόσχισης παραμένουν οι αουτσάιντερ της καμπάνιας.

«Ο καθένας από εμάς έχει μία δουλειά και αυτή είναι να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν για μία νέα αυγή για τη Σκωτία. Τη γη των ευκαιριών που είναι και η γη της δικαιοσύνης. Ας το κάνουμε, ας το κάνουμε τώρα», δήλωσε ο Σάλμοντ ξεσηκώνοντας τους υποστηρικτές του.

«Το χρειαζόμαστε. Χρειάζεται να συμβεί. Δεν πρόκειται για εμένα, για το κόμμα των Εργατικών ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Πρόκειται για εσάς, πρόκειται για την οικογένεια, την ελπίδα, τις φιλοδοξίες σας. Μην τους επιτρέψετε να μας πουν ότι δε μπορούμε. Ας το κάνουμε τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Παρά την ενθουσιώδη εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα αποτέλεσε βασική συζήτηση σε κάθε σπίτι, κατάστημα, στους δρόμους της Σκωτίας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα υπερισχύσει το «όχι».

Ωστόσο, η καμπάνια του «ναι» σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να πανηγυρίσει τη νίκη, καθώς οι αρχιτέκτονές της κατόρθωσαν να αναστατώσουν τη Μεγάλη Βρετανία, να θορυβήσουν την Ευρώπη, ακόμα και τις ΗΠΑ και πρόκειται να οδηγήσουν σε μία νέα σειρά συζητήσεων για μία διαφορετική Σκωτία.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι Financial Times ο Σάλμοντ αποτέλεσε κυρίαρχη φιγούρα σε αυτή την καμπάνια υπέρ της ανεξαρτησίας, κατορθώνοντας να εμπλέξει ολοένα περισσότερους πολίτες που ονειρεύονταν μία Σκωτία αυτόνομη, μακριά από τη διαφορετική βρετανική νοοτροπία.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστευαν στην προσπάθειά του, αλλά εκείνος απέδειξε ότι οι υποσχέσεις του για μία νέα ισχυρή χώρα έπιασαν τόπο και κέρδισαν υποστηρικτές, ενώ ακόμα και οι αντίπαλοί του παραδέχονται την ικανότητά του να αντιμετωπίζει εξαιρετικά το μπαράζ ερωτήσεων δημοσιογράφων και κριτικής σχετικά με τα πλάνα του.

Βέβαια, ο αγώνας του πυροδότησε μία σειρά έντονων διαφωνιών που δεν πρόκειται να κοπάσουν μόλις τα πρώτα αποτελέσματα γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Εξάλλου, το δημοψήφισμα αποτέλεσε μία σημαντική εμπειρία για τους Σκωτσέζους που δύσκολα θα ξεχάσουν.

Όπως τονίζει ο Guardian, μάλιστα, η ιδέα ότι χτίστηκε ένας παραγωγικός διάλογος βασισμένος στο σεβασμό, είναι εσφαλμένη, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εθνικισμός δίνει στον κόσμο έναν λευκό καμβά όπου μπορεί να ζωγραφίσει ό,τι του προστάζει η φαντασία του. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι υποστηρικτές του «ναι» φαντάζονται μία σοσιαλιστική Σκωτία, άλλοι μία χώρα με χαμηλή φορολογία, άλλοι μία χώρα που βασίζει την οικονομία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άλλοι στο πετρέλαιο, άλλοι στις εταιρίες. Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Σκωτία δε μπορεί να είναι όλα αυτά την ίδια στιγμή.

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Μάρτιν Κέτλ «οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται να είναι δύσκολες οι ώρες και οι ημέρες για τη Σκωτία, την οποία ο εθνικισμός του Σάλμοντ έσπρωξε σε μία διαίρεση με την ίδια τη χώρα. Οι πληγές μπορούν να επουλωθούν, όμως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που θέλουν να πιστεύουν κάποιοι».

Πηγή
Exit mobile version