Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Όπως είπε, η «ταχύτητα» ολοκλήρωσης αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας, ωστόσο, τόνισε ότι η σωστή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εξίσου σημαντική. Στόχος είπε είναι να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων «σταθερό» και «βιώσιμο», ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους όσον αφορά το πρόγραμμα και την υλοποίησή του.
Σύμφωνα με το Μ. Ντράγκι, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια έτσι ώστε να «λειτουργήσει η στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», συμπληρώνοντας πως αυτό θα βοηθήσει στη διοχέτευση κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα.
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα που επίσης χρειάζεται να ληφθούν. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις», ενώ, τέλος, αναφορά έκανε και στο φόρο εισοδήματος, καθώς, όπως είπε, ούτε εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.
Μέτρα χαλάρωσης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο, εάν η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή η μακροπρόθεσμη επίπτωση από τις χαμηλές τιμές ενέργειας απειλήσουν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.
«Πρώτον, θα εξετάσουμε πόσο σημαντική είναι η επίδραση του χαμηλού εισαγόμενου πληθωρισμού στη διαμόρφωση των εγχώριων μισθών και τιμών και στις πληθωριστικές προσδοκίες», σημείωσε ο Ντράγκι, και πρόσθεσε: «Δεύτερον, υπό το φως της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε την κατάσταση όσον αφορά τη μετάδοση των νομισματικών μας πολιτικών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ιδιαίτερα από τις τράπεζες. Εάν ένας από τους δύο αυτούς παράγοντες ενέχει πτωτικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».
Η ισοτιμία του ευρώ έχει ενισχυθεί 3% από την αρχή του έτους, μειώνοντας τον εισαγόμενο πληθωρισμό, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν πτώση 13%, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.
Πιο σημαντικό, ενδεχομένως, είναι ότι η πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά 22% θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος κεφαλαίου για τις τράπεζες, αναστέλλοντας πιθανόν τις χορηγήσεις δανείων και περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα είναι τώρα πολύ διαφορετική από ότι ήταν το 2012», δήλωσε ο Ντράγκι και συμπλήρωσε: «Ίσως πιο σημαντικό είναι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ενισχύσει σημαντικά τις κεφαλαιακές θέσεις τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως συνέπεια της συνολικής αξιολόγησής του που διεξήχθη το 2014». Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμη προκλήσεις, που κυμαίνονται από την αβεβαιότητα σχετικά με δικαστικές διαμάχες και τις δαπάνες αναδιάρθρωσής τους έως ένα μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο ίδιος είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί, αλλά κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν με επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που αυξάνουν τις δημόσιες επενδύσεις και μειώνουν τη φορολογία.
news247.gr