Σουηδία: Στις εκλογές προηγείται η αντιπολίτευση – Τρίτη δύναμη η άκρα δεξιά

Οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα συγκεντρώνουν το 44,9% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll της YouGov.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η συντηρητική κυβερνητική συμμαχία στη Σουηδία στις σημερινές εκλογές καθώς την πρώτη καταλαμβάνει εκ νέου η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Metro, η οποία επικαλείται μια δημοσκόπηση εξόδου.

Σύμφωνα με το exit poll της YouGov, οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα συγκεντρώνουν το 44,9% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ περιορίζεται στο 39,3%.

Η εφημερίδα δημοσίευσε αυτή τη δημοσκόπηση εξόδου, στην οποία συμμετείχαν 1.575 πρόσωπα μέσω Διαδικτύου, ενώ ακόμη η ψηφοφορία συνεχιζόταν. Η έρευνα έγινε από τις 08:00 έως τις 15:00 (09:00 τις 18:00 ώρα Ελλάδας). Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών οδεύει να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο της Βουλής, συγκεντρώνοντας περί το 10,4% των ψήφων, από 5,7% πριν από τέσσερα χρόνια.

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν, 57 ετών, πρώην εργάτης και συνδικαλιστής, θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα πρόκειται επίσης για έναν ακόμη προσωπικό θρίαμβο του 35χρονου ηγέτη της σουηδικής άκρας δεξιάς Γίμι Όκεσον, ο οποίος έκανε το περιθωριακό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών το τρίτο μεγαλύτερο στη Βουλή. Μολαταύτα, τα υπόλοιπα επτά κόμματα του κοινοβουλίου έχουν ουσιαστικά εξοστρακίσει την άκρα δεξιά καθώς αρνούνται να συζητήσουν μαζί της.

Οι εκλογές μοιάζουν να σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής, αυτής της πολιτικής κυριαρχίας του 49χρονου Φρέντρικ Ράινφελτ, που παρέμεινε στο θώκο του πρωθυπουργού επί οκτώ χρόνια. Παρά τις καλές επιδόσεις του στο πεδίο της οικονομίας, υπήρξε θύμα της φθοράς της εξουσίας, ιδίως μετά τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προώθησε.

Ωστόσο ο Λεβέν θα έχει κάθε άλλο παρά εύκολο έργο, καθώς οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα δεν έχουν ακόμη καταστήσει σαφές εάν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Η δυσαρέσκεια εξάλλου που σηματοδοτεί η ψήφος στους Δημοκράτες της Σουηδίας θα αποτελέσει επίσης μια πρόκληση για τον Λεβέν, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης: στη χώρα των 9,7 εκατ. πολιτών αναμένονται μόνο φέτος 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

«Θεωρώ ότι θα έχουμε μια κατάσταση μεγάλης σύγχυσης μετά τις εκλογές», σχολίασε μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία του Γαλλικού Πρακτορείου ο Μίκαελ Σούντστρεμ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Λουντ, ενώ η Στίνα Μόριαν, μια πολιτική αναλύτρια, έκανε λόγο περί «μιας καταστροφής για τα μεγάλα κόμματα», μιλώντας στην εφημερίδα Metro.

Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατών της Σουηδίας είναι πολίτες που νοιώθουν πως έχουν εγκαταλειφθεί από τα μεγάλα κόμματα. Αναφερόμενος στους υποστηρικτές της άκρας δεξιάς ο Άντερς Σάνερστετ, ένας πολιτειολόγος που έχει μελετήσει το φαινόμενο, είπε ότι «δεν πρόκειται για αποκλεισμένους» πολίτες, αλλά αντιθέτως «είναι φυσιολογικοί Σουηδοί».

Προέρχονται «βασικά από τα λαϊκά στρώματα», είναι «όλων των ηλικιών» και είναι επίσης «άνδρες κατά τα δύο τρίτα», επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την έρευνα της YouGov το κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία, που ανήκει στην αριστερά, μοιάζει να αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να μπει στη Βουλή, καθώς συγκεντρώνει το 3,7% των ψήφων, με το όριο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο να βρίσκεται στο 4%.

Πηγή

Exit mobile version