Σε έξαρση ο καταρροϊκός πυρετός στην Ήπειρο

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο καταρροϊκός πυρετός σε κτηνοτροφικές μονάδες περιοχών της Ηπείρου, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ενισχύεται και από την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου άρχισαν την καταγραφή των μονάδων, όπου εντοπίζονται κρούσματα της νόσου και οι οποίες έχουν προμηθευτεί εντομοαπωθητικά σκευάσματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου να τους καταβληθεί σχετική αποζημίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υπάρχει πρόβλημα σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες.

«Στην Ήπειρο έχουμε έξαρση αυτή την περίοδο στην περιοχή της Πρέβεζας και της Άρτας, ενώ έχει αρχίσει να γίνεται έντονο το πρόβλημα και σε μεγάλο τμήμα της Θεσπρωτίας. Υπάρχει και στα Γιάννενα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τις άλλες περιοχές. Γενικά, στους παραθαλάσσιους νομούς, που έχουν πιο ήπιο κλίμα, το πρόβλημα είναι έντονο. Δυστυχώς, με τα μέτρα της απολύμανσης δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα και επιπλέον σε πολλά κοπάδια δεν έγινε αντιληπτή η νόσος έγκαιρα» είπε.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η προσπάθεια για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια με εκείνα των άλλων χωρών, γιατί ενδέχεται να υπάρξουν αποκλίσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Γι αυτό τον λόγο, επανέλαβε την ανάγκη να λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι με οδηγία του υπουργείου σταμάτησαν οι αιμοληψίες, γιατί πλέον ήταν άνευ σημασίας, από τη στιγμή που είχε γενικευθεί η διάδοση της νόσου. Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, προ ημερών ήρθε έγγραφο από το υπουργείο να μη γίνονται αιμοληψίες για καταρροϊκό πυρετό. «Αν συνεχίζαμε, τότε θα έπρεπε όλη η Ήπειρος να έμπαινε σε καραντίνα. Στο διάστημα που προηγήθηκε, η ανακοίνωση περιοχών που έμπαιναν σε καραντίνα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε πολλούς κτηνοτρόφους, από το να προσέλθουν στις υπηρεσίες της περιφέρειας και να ενημερώσουν ότι τα ζώα τους έχουν καταρροϊκό πυρετό. Η νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος έχει άρρωστο ζώο, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτη κτηνίατρο για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων» τόνισε.

Κατά την εκτενή αναφορά του στο ζήτημα για την Περιφέρεια Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο και για αποζημιώσεις, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει τα ονόματα των κτηνοτρόφων που έχουν προμηθευτεί εντομοαπωθητικά με συνταγογράφηση από τους ιδιώτες κτηνιάτρους, αλλά και ενημέρωση για τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Τέλος, ο περιφερειάρχης απηύθυνε έκκληση για προστασία του περιβάλλοντος λέγοντας ότι «όποιος χάνει ζώα, πρέπει να βρει τρόπο για την ταφή τους, ώστε να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον, τα ποτάμια και τα ρέματα». Επιπλέον, διευκρίνισε ότι όποιος κτηνοτρόφος χρειάζεται βοήθεια θα πρέπει να τη ζητήσει από την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας ή του δήμου του.

Πηγή

Exit mobile version