Σήμα κινδύνου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών χτυπούν οι δήμαρχοι μετά την ψήφιση του νόμου που αφορούσε το παράλληλο πρόγραμμα με το οποίο μειώνεται το ωράριο των βρεφονηπιοκόμων από 8 σε 6 ώρες.

Παράλληλα όμως οι δημοτικές αρχές δέχονται την πίεση των συνδικαλιστών της ΠΟΕ – ΟΤΑ να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση εργασίας και η πρόσφατα ψηφισμένη νομοθετική ρύθμιση.

Οι δήμαρχοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών αφού με τη μείωση του ωραρίου οι ωφελούμενες οικογένειες θα αναγκάζονται να παίρνουν τα παιδιά τους στη 1.00 μ.μ. αντί για τις 4.00 μ.μ. όπως συνέβαινε με το παλαιό ωράριο.

Σημειώνουν ότι με το δεδομένο πως έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις για βρεφονηπιοκόμους, στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ακόμα και να κλείσουν αφού δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον σκληρό ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς σταθμούς που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στους ωφελούμενους.

Τραγικά αποτελέσματα

O δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδης, ο οποίος ασχολείται επί 15 χρόνια με τα θέματα κοινωνικής πολιτικής των ΟΤΑ και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής της ΚΕΔΕ που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, μιλώντας στο «Εθνος» αναφέρει: «Οσο καλές προθέσεις αν είχαν οι εμπνευστές της νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων από 8 σε 6 ώρες, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά εις βάρος των μισθοσυντήρητων οικογενειών. Αυτές οι οικογένειες που είχαν προγραμματίσει να παίρνουν τα παιδιά τους από τους σταθμούς μετά τις 4.00 μ.μ. θα έχουν προβλήματα καθώς θα αναγκαστούν σε αρκετές περιπτώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού και μείωσης του ωραρίου να πηγαίνουν από τη 1.00 μ.μ. για να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους», σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης.

Τονίζει δε ότι η μείωση του ωραρίου δεν μπορεί να καλυφθεί με νέο προσωπικό αφού από τη μία πλευρά έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις στους ΟΤΑ για βρεφονηπιοκόμους, ενώ εάν οι δήμοι προσλάβουν προσωπικό στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών θα πρέπει να αυξήσουν τα τροφεία και να φτάσουν στα επίπεδα των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

«Εφαρμογή του νόμου»

Την ίδια στιγμή η ΠΟΕ – ΟΤΑ κάνει λόγο για δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων και ζητά από τους δημάρχους να εφαρμόσουν άμεσα τον νόμο. Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας που υπογράφει ο πρόεδρος Νίκος Τράκας, οι συνδικαλιστές ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος με αφορμή φαινόμενα διατήρησης του παλαιού ωραρίου που καταγράφηκαν σε αρκετούς ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρει στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ότι: «Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η διάταξη αφορά το σύνολο του κλάδου του παιδαγωγικού προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) και ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας Δημοσίου Δικαίου, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ορισμένου Χρόνου! Καλύπτουμε συνδικαλιστικά και καλούμε τους εργαζόμενους-παιδαγωγούς άμεσα να εφαρμόσουν την 6ωρη απασχόληση χωρίς άλλη συζήτηση, χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση! Η επαναφορά του 6ωρου στο παιδαγωγικό προσωπικό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών είναι αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων και δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν! Αλλωστε, για να μην ξεχνιόμαστε, όταν καταργήθηκε το 6ωρο το 2011 κανένας από τους αιρετούς δεν περίμενε την ερμηνευτική εγκύκλιο για την εφαρμογή του Νόμου».

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ethnos

Exit mobile version