Εκπρόσωπος του Γραφείου Μετανάστευσης στη Ρώμη επιβεβαίωσε πως έλαβε σήμα κινδύνου από πλοίο στη Μεσόγειο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων, άρχισε να βυθίζεται. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ήδη 20 νεκροί, ενώ συνολικά σε αυτό επιβαίνουν 300 άνθρωποι.
Νεότερες πληροφορίες του Associated Press κάνουν λόγο για δύο πλοία τελικά που μεταφέρουν πάνω από 400 μετανάστες.
Και τα δύο έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου καλώντας σε βοήθεια.
“Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Ρώμη έλαβε προ ολίγου έκκληση για βοήθεια από πλοίο που βρίσκεται στα διεθνή ύδατα. Υπάρχουν τρία πλοία. Ο άνθρωπος που έκανε την έκκληση δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι επιβαίνουν στο πλοίο του, το οποίο βυθίζεται”, έγραψε σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός.
Ο Ιταλός εκπρόσωπος του ΔΟΜ ανέφερε πως το άτομο που έστειλε το σήμα σημείωσε πως πάνω στο πλοίο υπήρχαν 300 άτομα, ενώ ήδη υπήρχαν απώλειες ανθρώπινων ζωών, το λιγότερο 20 τον αριθμό. Σύμφωνα με το ναυτικό της Μάλτας, από το πρωί έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά στα ανοιχτά της Λιβύης, τα οποία και αναλαμβάνει το λιμενικό της αστυνομίας. Ενδέχεται όπως αναφέρουν κάποιο από αυτά να είναι και το πλοίο που επικοινώνησε με το ΔΟΜ.
Η είδηση έρχεται μόλις μια μέρα μετά το τραγικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 700 τουλάχιστον άτομα 100 μίλια από το νησί της Λαμπεντούζα και λίγες ώρες μετά τις επιχειρήσεις διάσωσης των ελληνικών αρχών στη Ρόδο. Τρία άτομα, ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί, ανασύρθηκαν νεκρά από τη θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, όπου το πρωί προσάραξε ιστιοφόρο σκάφος με τουλάχιστον 200 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στη χώρα μας από τη Συρία.
Μεσόγειος: Το υγρό νεκροταφείο
Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στο ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο. “Έχουμε πολιτικό και ηθικό καθήκον να παίξουμε σωστά το ρόλο μας. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσά μας και πρέπει να δράσουμε μαζί ως Ευρωπαίοι” σημείωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Διαβάζοντας τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης βλέπει κανείς πως η Μεσόγειος αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στον κόσμο στο θέμα της μετανάστευσης. Από τον Ιανουάριο του 2014, ως το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο 3072 άνθρωποι, περισσότεροι από όλους τους βεβαιωμένους θανάτους μεταναστών σε όλα τα υπόλοιπα σημεία στον κόσμο αθροιστικά. Για την ακρίβεια 1 στους 4 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους, προσπάθησε να διασχίσει τη Μεσόγειο.
news247.gr