Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τις εταιρίες να δεσμευτούν ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υλοποιήσουν στα νοσοκομεία της χώρας κλινικές μελέτες και ότι θα επενδύσουν στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων
Τη δημιουργία επιτροπής με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) η οποία θα διαμορφώσει το νέο πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών «με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Το πλαίσιο που θα διέπει εφεξής τις σχέσεις υπουργείου και φαρμακοβιομηχανίας σκιαγραφήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Παρασκευή ο κ. Κουρουμπλής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) κ. Richard Bergström, παρουσία του πρόεδρου του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνου Φρουζή και του αντιπροέδρου κ. Παύλου Αποστολίδη.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες να δεσμευτούν ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υλοποιήσουν στα νοσοκομεία της χώρας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ καθώς και ότι θα επενδύσουν στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων.
Μάλιστα, ο υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία για το οικονομικό όφελος των κλινικών μελετών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς τους συνομιλητές του. «Οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα το 2014 ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Πορτογαλία ανήλθαν σε 2 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.
Κουρουμπλής: «μυστήριο» οι ισολογισμοί των πολυεθνικών στην Ελλάδα
Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε επίσης ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκου στη χώρα μας έφθασε σε δυσθεώρητο ύψος, που αναλογούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατ. κατοίκων» προσθέτοντας ότι «ουδείς αμφιβάλλει ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, καθώς η διείσδυση γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα περιορισμένη».
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά και στους ισολογισμούς των πολυεθνικών φαρμακευτικών, διαπιστώνοντας ότι «αρκετές πολυεθνικές, παρά το μεγάλο τζίρο τους, εμφανίζουν στους ετήσιους ισολογισμούς τους ζημίες αντί για κέρδη» και διερωτώμενος εάν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εν λόγω εταιρείες.
Στο μικροσκόπιο τα ογκολογικά φάρμακα
Στη συνάντηση τέθηκε και η δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), η οποία στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, παρουσιάζει αύξηση 100%. «Αυξήθηκε από τα 400 στα 850 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω από το ποσοστό της τάξεως του 5%» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε στους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ αυτό που έχει πει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, ότι πρέπει να καθοριστεί ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων.
Αναγκαία η κάλυψη των ανασφάλιστων
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες στερούνται το δικαίωμα σε φαρμακευτική περίθαλψη», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δραματική κατάσταση των καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων τους.
«Η φαρμακευτική πολιτική θα επικεντρωθεί στα νέα και υψηλού κόστους φάρμακα και όχι στα φθηνά» είπε ο κ. Κουρουμπλής.
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας το Υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη.
Από την πλευρά τους, οι κκ Bergström, Φρουζής και Αποστολίδης τόνισαν ότι «η συζήτηση δρομολογεί την καθιέρωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας» και αναγνώρισαν την ανάγκη συμβολής τους στο κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών της χώρας.
protothema.gr