Πώς καταφέρνουν να επιβιώνουν με ελάχιστο οξυγόνο στο Θιβέτ

Στα υψίπεδα του Θιβέτ με το μεγάλο υψόμετρο και το ελάχιστο οξυγόνο μπορούν να επιβιώσουν μόνο οι… Θιβετιανοί, κι αυτό χάρη σε μια γονιδιακή μετάλλαξη ηλικίας 8.000 ετών!

Ερευνητές από τις ΗΠΑ αναφέρουν, ότι ανακάλυψαν το «μυστικό» που επιτρέπει στους ανθρώπους της περιοχής αυτής της Κεντρικής Ασίας να ευδοκιμούν σε ακραία περιβάλλοντα με πολύ λίγο οξυγόνο.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γιούτα δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Nature Genetics, σύμφωνα με την οποία το «μυστικό» των Θιβετιανών είναι γραμμένο στο DNA τους.

«Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις μοναδικές πτυχές της προσαρμογής των ανθρώπων του Θιβέτ σε μεγάλο υψόμετρο και να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη εξέλιξη» είπε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας, Dr Josef Prchal.

Το 2010, η ομάδα του Prchal ήταν η πρώτη που απέδειξε ότι υπήρχε μια γενετική βάση προσαρμογής στο υψηλό υψόμετρο στους κατοίκους του Θιβέτ, γράφει η Daily Mail.

Από τότε, μαζί με τον Dr Felipe Lorenzo κατάφεραν να αποδείξουν ότι το DNA των Θιβετιανών εμφανίζει μια ελαφρά παραλλαγή, η οποία διευκολύνει τη λειτουργία του οργανισμού τους σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.

Το 88% των Θιβετιανών φέρει τη μετάλλαξη αυτή, που επιτρέπει στον οργανισμό να λειτουργεί σε υψηλό υψόμετρο και η οποία λείπει από τους στενά συνδεδεμένους με αυτούς, πεδινούς Ασιάτες.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η μετάλλαξη αυτή ξεκίνησε πριν από 8.000 χρόνια, όταν το γονίδιο EGLN1 άλλαξε από ένα μόνο ζεύγος βάσεων DNA.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν η μικροσκοπική αυτή γενετική αλλαγή προικίζει τους φορείς της με ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα.

Exit mobile version