Ενα ζεστό μπάνιο είναι ότι καλύτερο για να βγάλουμε από πάνω μας την βρωμιά της ημέρας. Μήπως όμως η πετσέτα με την οποία σκουπιζόμαστε είναι ακόμα πιο βρώμικη;
Από την στιγμή που θα τη χρησιμοποιήσετε, γίνεται ένα γόνιμο έδαφος για βακτήρια, μύκητες, νεκρά κύτταρα του δέρματος και εκκρίσεις των σιελογόνων, του εντερικού και του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και πολλών άλλων μικροβίων που κυκλοφορούν στο μπάνιο σας και πάνε στην πετσέτα σας, συμπεριλαμβανομένων των σταγονιδίων από την τουαλέτα όταν τραβάτε το καζανάκι.
Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια δεν είναι πιθανό να σας βλάψουν άμεσα, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά πιθανώς προέρχονται από το σώμα σας, είναι εκεί και πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
Οπότε λοιπόν, πόσες φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πετσέτα σας πριν χρειαστεί επειγόντως πλύσιμο;
«Αν μπορείτε να την στεγνώσετε εντελώς, όχι περισσότερο από τρεις φορές το πολύ» επισημαίνει ο Φίλιπ Τιέρνο, μικροβιολόγος και παθολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Και αυτό φυσικά με την προϋπόθεση ότι την κρεμάτε κάπου στεγνά έτσι ώστε να μπορεί να αερίζεται εντελώς: «Μια υγρή πετσέτα βοηθάει τον ταχύτερο πολλαπλασιασμό των μικροβίων» εξηγεί.
Οι πετσέτες είναι ιδανικός χώρος εκκόλαψης για τα μικρόβια, επειδή περιέχουν πολλές από τις απαιτήσεις για τη μικροβιακή ζωή: νερό, ζεστές θερμοκρασίες, οξυγόνο, τρόφιμα και ουδέτερο pH. Το ανθρώπινο σώμα τροφοδοτεί αυτές τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, γι’ αυτό άλλωστε ολόκληρο το σώμα μας καλύπτεται από αυτά μέσα και έξω.
Οταν απορροφά την υγρασία από το σώμα σας, τα μικρόβια και άλλες εκκρίσεις όπως κυτταρικά υπολείμματα που ζουν στην επιφάνεια του σώματός σας εναποτίθενται επάνω στη πετσέτα σας και χρησιμεύουν ως τροφή για τα μικρόβια, ενώ η υγρασία παρέχει νερό σε ουδέτερο ρΗ.
Αλλά είναι δύσκολο να πούμε αν τα μικρόβια που αναπτύσσονται στην πετσέτα σας είναι επιβλαβή, δεδομένου ότι τα περισσότερα μικρόβια στα νοικοκυριά μας δεν είναι επικίνδυνα.
«Αν όμως μοιράζεστε την πετσέτα σας με άλλους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να έρθουν σε επαφή με οργανισμούς που το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει, όπως ο αερόβιος σταφυλόκοκκος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, σπυράκια ή μόλυνση» επισημαίνει ο Τιέρνο.
iefimerida.gr