Πόσο Μνημόνιο και πόση Τρόικα θα μπουν στο νέο πρόγραμμα

Τέλος η Τρόικα και το Μνημόνιο

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου -μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής- πως ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο υπάρχει πλέον και σημείωσε ότι κανείς ξένος ηγέτης δεν αναφέρθηκε στην τρόικα στην Σύνοδο Κορυφής.
Η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας θα διαβουλεύεται με τους θεσμικούς εταίρους, κυρίως με την Επιτροπή, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το ΔΝΤ , από το οποίο έχει δανειστεί η χώρα και με την ΕΚΤ.
Εκφράζοντας την έμμεση πλην σαφή ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα διακινήθηκαν διάφορα σενάρια που διαψεύστηκαν, όπως σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν δεν υπογράφαμε την παράταση του προγράμματος.

Die Welt: Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται πλέον με την Τρόικα
Στη σύγκρουση με θέμα το χρέος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δρομολογείται ένας συμβιβασμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον έτοιμος να εξετάσει με την τρόικα μία παράταση του προγράμματος, σύμφωνα με πηγές της Welt από την πλευρά των διαπραγματευτών.

Τσίπρας: Η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική
Αυτή την στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός συζητείται αποκλειστικά η νέα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί , πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει. Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί οι επιτροπές να έχουν να επιτελέσουν τεχνικό έργο, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι πολιτικά και η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική.
«Στόχος μας είναι τα τεχνικά κλιμάκια να καταλήξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μια συμφωνία που θα πάει τη Δευτέρα το μεσημέρι στο EuroWorkingGroup, και στη συνέχεια στο Eurogroup, και να έχουμε μια συμφωνία – γέφυρα», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Οταν ρωτήθηκε ωστόσο τι θα κάνει η Ελλάδα με το αίτημα Γιούνκερ που ζήτησε ισοδύναμα μέτρα για το 30% του Μνημονίου που απορρίπτει η χώρα μας, δήλωσε:
«Μέτρα άμεσης εφαρμογής δεν συζητούνται».

Μέρκελ: Η Ελλάδα είτε θα κάνει αίτηση για παράταση, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της
Ωστόσο, αμετακίνητη στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η Αθήνα μπορεί να επιλέξει μόνο ανάμεσα στην τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε, η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι’ αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα: «Εμείς δε ζητήσαμε λεπτομέρειες, ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα».

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: Τι λέει το Bloomberg
«Ελλάδα και Γερμανία επιδιώκουν συμφωνία, με κάθε πλευρά να δείχνει σημάδια βούλησης για συμβιβασμό» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

«Η Γερμανία δεν θα επιμείνει σε όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος προγράμματος. Εφόσον το πρόγραμμα παραταθεί, η Γερμανία θα είναι ανοιχτή να συζητήσει το ύψος του πλεονάσματος και τους όρους για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων» προσθέτει.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεσμευθεί στην ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αρκεί να είναι μικρότερο του 4% του ΑΕΠ σύμφωνα με έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση Τσίπρα φέρεται να συζητά συμβιβασμό και όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα κρατάει τα 2/3 του Μνημονίου

«Η προθυμία της Ελλάδας να διατηρήσει πάνω από 2/3 του προγράμματος βοήθειας, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει στο πρόγραμμα» εκτιμούν δύο γερμανοί αξιωματούχοι. «Η βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού και η καταπολέμηση της διαφθοράς, θα κερδίσει τη γερμανική υποστήριξη, και η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαρτάται από τις συνολικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

 

iefimerida.gr

Exit mobile version