Παρασκηνιακές επαφές Τσίπρα, Βαρουφάκη, Καμμένου και οι πολιτικοί λόγοι πίσω από τη μη κατάργηση της έκπτωσης, την ώρα που η διαπραγμάτευση συνεχίζεται πάνω σε τεντωμένο σκοινί
Οριστική απόφαση να μην καταργηθεί η έκπτωση στο ΦΠΑ για τα νησιά φέρεται να ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές συνεχίζεται πάνω σε τεντωμένο σκοινί.
Η δήλωση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου την Πέμπτη μέσω twitter και την Παρασκευή στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, ότι δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν συνεπώς μία απλή απειλή του κυβερνητικού εταίρου.
Είχε ξεκινήσει ήδη μία σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που κορυφώθηκαν το Σάββατο σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με φορείς των νησιών, κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού και ενώ είχε προηγηθεί δήλωση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζερδελή ότι δε θα ψηφίσει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Κατά την εν λόγω σύσκεψη αποφασίστηκε τέτοιο μέτρο να μην τεθεί στο τραπέζι, καθώς θα επέφερε έντονες αντιδράσεις, αλλά μόνο 80 με 100 εκ ευρώ έσοδα, τα οποία ο κ.Βαρουφάκης συμφώνησε να βρεθούν από αλλού.
Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ακολούθως ενημέρωσε τον κ.Καμμένο.
Την ίδια στιγμή που στο παρασκήνιο εξελισσόταν διαβουλεύσεις, η Νέα Δημοκρατία διένειμε ενημερωτικό σημείωμα για να τονίσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε τις πιέσεις της τρόικας για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά επικαλούμενη τα άρθρα 109 και 120 της κοινοτικής οδηγίας για το ΦΠΑ (2006/112/EC), όπου αναφέρεται ότι «η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές έως 30% από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Πηγή: news247.gr