Συναγερμός πρυτάνεων για τις μετεγγραφές

«Στην Ελλάδα υπάρχουν 15 ΤΕΙ, με περίπου 150.000 ενεργούς φοιτητές. Η πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και τα προβλήματά της», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ και πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιώς Λάζαρος Βρυζίδης. Χθες στον Πειραιά, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Πρυτάνεων στην Αθήνα, άρχισε η τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, και στο επίκεντρο βρέθηκαν τρία θέματα: μετεγγραφές, έλλειψη προσωπικού, υποχρηματοδότηση.

«Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα πανεπιστήμια, τα όποια όμως δέχονται τα φώτα της δημοσιότητας», παρατήρησε πικρόχολα πρόεδρος ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, στο θέμα των μετεγγραφών στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αποκλείεται να υπάρξουν Τμήματα που θα αρνηθούν να δεχθούν το σύνολο των δικαιούχων μετεγγραφής, εάν οι διδάσκοντες κρίνουν ότι ο συνολικός αριθμός φοιτητών ξεπερνά τις δυνατότητες του Τμήματος. Αυτό παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας (Τ/Σ ΣΤΑΡ): «Θα έχουμε περιπτώσεις όπου Τμήματα θα λένε “δεν τους δεχόμαστε”. Αυτά μου έλεγαν πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ ότι “θα παλέψουμε να τον εφαρμόσουμε, αλλά αν γίνει καμιά καταιγίδα και δεν μπορούμε να σηκώσουμε πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών, που θα τους βάλουμε”;». Το θέμα των μετεγγραφών θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και η διαδικασία θα ανοίξει -μετά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων- μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, στις 26 Σεπτεμβρίου. Τα περιφερειακά ΤΕΙ αναμένεται να αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα λόγω της φυγής φοιτητών προς τα κεντρικά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται Τμήματα να μείνουν με μονοψήφιο αριθμό πρωτοετών, καθώς ήδη από τις πανελλαδικές εξετάσεις πολλές θέσεις σε περιφερειακά (αλλά και ελάχιστα) κεντρικά Τμήματα ΤΕΙ έμειναν κενές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βρυζίδη, υπάρχει κίνδυνος να μη γίνουν μαθήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 60% των διδακτικών ωρών καλύπτονται από έκτακτο διδακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνολικά περίπου 1.000 συμβασιούχοι για την κάλυψή τους.

Πηγή

Exit mobile version