Πού οδηγεί η αλλαγή κλίματος τις διαπραγματεύσεις

Μια στο κρύο και μια στη ζέστη κινείται η πορεία των διαπραγματεύσεων και από το κλίμα ρήξης που έδινε ακόμα και η Ελληνική πλευρά περάσαμε στη φάση της πιθανής λύσης. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων δείχνει να μην έχει τέλος με τα δεδομένα να αλλάζουν μέρα με την μέρα την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο τηλεφωνημάτων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες.

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και το κλίμα ήρθε και άλλαξε μετά την κοινή δήλωση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπου έγινε λόγος για μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά.

Από τις δηλώσεις γίνεται φανερό ότι  η κυβέρνηση απομακρύνει τον κίνδυνο περικοπών στις συντάξεις διατηρώντας, ίσως και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το γεγονός  ότι συζητά παρεμβάσεις, αρκεί να αποφευχθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στις πολύ υψηλές ή ίσως μόνο στις υψηλές επικουρικές.

Για τα εργασιακά θέματα σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων που είναι άλλωστε και ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή.

Δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει, πάντως και το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου σε συνέχεια του σκληρού non paper που είχε εκδώσει και έκανε λόγο για ασυνεννοησία των θεσμών «πως πρέπει το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές».

Βέβαια η απάντηση στην κυβέρνηση δόθηκε χθες από το κοινό μήνυμα των τριών εταίρων, το οποίο διευκρίνιζε πως «μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Η αμοιβαία επωφελής λύση ήταν η κοινή διαπίστωση του τηλεφωνήματος που έγινε και με τον Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Και στις Βρυξέλλες, όμως ο Γιάννης Βαρουφάκης συγκάλεσε σύσκεψη χθες βράδυ με την Ελληνική αντιπροσωπεία του Brussels Group προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία των διαβουλεύσεων και να δοθούν οι τελευταίες οδηγίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου μέσω των διαβουλεύσεων έχει ήδη κάνει πίσω στο θέμα του ΦΠΑ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το ύψος του  ενιαίου συντελεστή  (16%-18% μάλλον) όμως από αυτόν θα εξαιρεθούν ήδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και βιβλία. Η σύγκλιση θεωρείται δεδομένη και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Όσον αφορά τα σημεία αγκάθια σε ασφαλιστικό και εργασιακά το σενάριο για παραπομπή τους στο μέλλον είναι αυτό που «βολεύει» σε αυτή τη φάση και τις δυο πλευρές, με την Αθήνα να διευκρινίζει για παράδειγμα πως για το ασφαλιστικό θα επεξεργαστεί μια αναλυτική αναλογιστική μελέτη που θα δείχνει τις ανάγκες και τις αδυναμίες του συστήματος.

Εκτιμήσεις σχετικά με  την προχθεσινή «διάθεση ρήξης» που εξέφραζε το κυβερνητικό στρατόπεδο, ανέφεραν πως ήταν ουσιαστικά μια προειδοποίηση πως οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη μπει και ότι η Ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις.

Τέσσερα είναι τα βήματα από εδώ και πέρα για την κυβέρνηση:

– Επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών του Brussels Group

– Θετική αποτίμηση των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων μέσω του έκτακτου Euroworking Group

– Να συνεχιστεί το μπαράζ των τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο

– Τελικό ζητούμενο είναι μια καλή δήλωση για την Ελληνική πλευρά στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

news247.gr

Exit mobile version