Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης. Μονομερής (;) κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.
Κίνηση πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση, που θέλει να δείξει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και υψηλού ρίσκου, βέβαια… Και, ως διά μαγείας άρχισε η «ανησυχία»!
Όλων εκείνων που είχαν «βγει στα κεραμίδια» γιατί η συμφωνία δεν προχωράει (δηλαδή, δεν υπογράφει η κυβέρνηση οτιδήποτε της ζητούν), κλαψούριζαν ότι η κυβέρνηση θα κόψει ΕΚΑΣ και κύριες συντάξεις (πόσες φορές το έχουμε ακούσει;), φρόντιζαν να μιλούν για φοροκαταιγίδα ή ζητούσαν εκλογές εδώ και τώρα. Τώρα, έφτασε η ώρα της αλήθειας!
Η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων ανταποκρίνεται στα όρια των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση στον εαυτό της. Η κατάθεσή τους δείχνει ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να κάνει και άλλες υποχωρήσεις, δεν μπορεί να πάει άλλο πίσω. Για πολλούς λόγους: κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, αλλά και επιβίωσης της ίδιας.
Παράλληλα η κυβέρνηση «σπάει» τη λογική των «συγκοινωνούντων δοχείων» που αποτελούσαν τα τρία μεγάλα νομοσχέδια: Φορολογικό, ασφαλιστικό, νομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους. Η τρόικα ζητούσε 1% του ΑΕΠ (180 δισ. ευρώ) από κάθε τομέα. Δηλαδή 3×1,80=5,4 δισ. ευρώ –αυτή ήταν η συμφωνία. Αυτό το συνολικό ποσό των μέτρων (5,4 δισ.) έφερε η κυβέρνηση, 1% από κάθε τομέα. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα κυρίως με το ΔΝΤ. Το Ταμείο θέλει να επιβάλλει την «πηγή», από όπου θα αντληθούν οι πόροι, αλλά και να αλλάξει τον ταξικό προσανατολισμό –όσο τα μέτρα μπορούν να έχουν «ταξική» μεροληψία… Έτσι, το Ταμείο προτείνει ελάφρυνση στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και επιβαρύνσεις στους χαμηλόμισθους! Ζητά, δηλαδή, μείωση φόρου για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 27.000 ευρώ το χρόνο και επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα από 8.182 ευρώ μέχρι 27.000 ευρώ!
Η λογική της κυβέρνησης είναι ακριβώς η αντίθετη: να πληρώσουν περισσότερα οι έχοντες και λιγότερα οι χαμηλόμισθοι. Και επέμενε στο δικό της σχέδιο, απορρίπτοντας το μοντέλο της τρόικας. Τα κόμματα, τα συνδικάτα, αλλά και κάθε λογής ειδικοί (εντός ή εκτός εισαγωγικών) είναι υποχρεωμένοι να τοποθετηθούν συγκεκριμένα: Πώς πρέπει να κατανέμονται οι φόροι, ποιος να πληρώνει κ.λπ.
Περισσότερα στο newpost.gr