Ποιες παιδικές αρρώστιες αυξάνουν μελλοντικά τον κίνδυνο κώφωσης

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ καταδεικνύει ότι κάποιες ασθένειες που μας έπληξαν ως παιδιά μπορεί να αφήσουν το «αποτύπωμά» τους στον οργανισμό μας για πολλά χρόνια.

Μερικές από αυτές είναι μάλιστα εξαιρετικά συνηθισμένες και φαίνεται να συνδέονται άμεσα με τη σημαντική απώλεια της ακοής στη μετέπειτα ζωή.
Στο πλαίσιο της μελέτης Thousand Families Study, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 1.142 παιδιά, μελετώντας την πορεία της υγείας τους από το 1947 μέχρι σήμερα.

Ποσοστό 25% των συμμετεχόντων, οι οποίοι διανύουν σήμερα την έκτη δεκαετία της ζωής τους, υποβλήθηκαν σε ωτορινολαρυγγολογικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε πως όσοι εξ αυτών είχαν αντιμετωπίσει κάποια λοίμωξη σε παιδική ηλικία ήταν πιο πιθανό να χάσουν την ακοή τους.

Συνήθεις παιδικές αρρώστιες, όπως η αμυγδαλίτιδα, η ωτίτιδα και η βρογχίτιδα μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια ακοής στο μέλλον, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών.

Ο Δρ Μαρκ Πιρς, επικεφαλής της σχετικής μελέτης από το Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου δηλώνει πως «η πρόληψη τέτοιου είδους λοιμώξεων είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η αποδυνάμωση της ακοής στη μετέπειτα ζωή».
Πηγή

Exit mobile version