«Αγαπώ τον Άντερς Μπρέιβικ για αυτό που είναι, όχι για αυτό που έκανε. Είναι ο μόνος άνθρωπος που έχω αγαπήσει», λέει η Μαντλίν – Του έχει στείλει στη φυλακή πάνω από 250 γράμματα.
Το όνομά του είναι συνώνυμο της αγριότητας, του φανατισμού, της ωμής βίας και του αίματος. Για την 26χρονη Μαντλίν από την Σουηδία, όμως, ο Άντερς Μπρέιβικ είναι ο έρωτας της ζωής της, ο άνδρας που την αγαπά και της δίνει δύναμη…
Μπορεί στις 22 Ιουλίου του 2011 ο Μπρέιβικ να αιματοκύλησε το νησί Ουτόγια σκοτώνοντας 77 ανθρώπους, συγκλονίζοντας την Νορβηγία και ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο για την 26χρονη δεν είναι το τέρας που όλοι πιστεύουν.
Μιλώντας στην Daily Mail η Μαντλίν δηλώνει πως είναι ερωτευμένη μαζί του και ότι περιμένει να ξεκινήσει την κοινή ζωή της με τον ακροδεξιό σφαγέα.
«Αγαπώ τον Άντερς Μπρέιβικ για αυτό που είναι, όχι για αυτό που έκανε. Είναι ο μόνος άνθρωπος που έχω αγαπήσει. Θα τον περιμένω όσο χρειαστεί», υποστηρίζει βυθισμένη στα συναισθήματά της, θέλοντας να αγνοήσει την σκληρή πραγματικότητα.
Του γράφει συνέχεια επιστολές που στέλνει στην φυλακή της Νορβηγίας όπου κρατείται ο Μπρέιβικ και δίνει μάχη με τις τοπικές αρχές για να καταφέρει να τον επισκεφθεί.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της ο 36χρονος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που την «έβγαλε από το καβούκι της» και την βοήθησε να συμφιλιωθεί με την ασθένεια που ισχυρίζεται ότι την ταλαιπωρεί.
Στον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας δείχνει τις επιστολές που της έχει στείλει ο δολοφόνος από τη φυλακή, ενώ όπως υποστηρίζει πολλές είναι ακόμα όσες δεν έχει λάβει επειδή έχουν κρατηθεί από τις αρχές των φυλακών. Η ίδια πάντως, συνεχίζει αδιάκοπα να μεταφέρει τις σκέψεις της στο χαρτί και μέχρι σήμερα έχει συντάξει πάνω από 250 γράμματα στον αγαπημένο της.
Πώς, όμως, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για ένα θέμα που ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις; Η ίδια δηλώνει ότι ο άνδρας που αγαπάει είναι «ευγενικός, υπομονετικός, έξυπνος, αστείος και ενθαρρυντικός. Δεν είναι βίαιος. Θέλω ο κόσμος όλος να το μάθει».
Όπως εξηγεί, οι δύο τους γνωρίστηκαν το 2007 σε ένα διαδικτυακό φόρουμ και η ευκολία της απόστασης που δημιουργεί η οθόνη του υπολογιστή βοήθησε την Μαντλίν να ανοιχτεί και να μιλήσει με τον Μπρέιβικ για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.
«Δεν είμαι κοινωνικός άνθρωπος, αλλά ανέπτυξα μία φιλία μαζί του. Άρχισε να μου αρέσει και άρχισα να του αρέσω. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έγινε κάτι βαθύτερο (από φιλία). Το 2008 ανταλλάξαμε φωτογραφίες», συμπληρώνει η νεαρή, η οποία θυμάται ότι περνούσαν ώρες ολόκληρες κάθε βράδυ γράφοντας στο Διαδίκτυο.
Όταν η «σχέση» τους έγινε ακόμα πιο ισχυρή αποφάσισαν να συναντηθούν στην Νορβηγία ή στην Σουηδία, αλλά όταν το 2009 βρίσκονταν ένα βήμα πριν το πολυπόθητο ραντεβού η χαμηλή αυτοπεποίθησή της την οδήγησε στην ακύρωσή του.
Η επικοινωνία τους, παρ’όλα αυτά συνεχίστηκε ακόμα και μετά το στυγερό έγκλημα.
Την πρώτη του επιστολή από τις φυλακές της Νορβηγίας την έλαβε το 2013 όπου της περιέγραφε πώς ζούσε, αλλά και εξέφραζε τα συναισθήματά του για εκείνη.
«Είσαι πραγματικά υπέροχη. Ένας από τους πιο εκπληκτικούς ανθρώπους που ξέρω. Σπάνια το λέω σε ανθρώπους, Μαντ, αλλά είσαι απλά απίστευτη», της γράφει σε ένα από τα γράμματά του ο Μπρέιβικ.
«Σε ευχαριστώ για την φωτογραφία. Είσαι πραγματικά όμορφη (και το ξέρεις κι εσύ, σωστά αγαπητή μου;). Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είσαι έξυπνη και έχεις καταπληκτική προσωπικότητα», αναφέρει σε ένα δεύτερο. Ενώ σε ένα ακόμα, της παραπονιέται ότι προσπαθεί να της στείλει τις επιστολές του αλλά πιστεύει ότι τις κρατούν οι φύλακες.
Πώς αντέδρασε η Μαντλίν, όμως, όταν συνειδητοποίησε ότι πίσω από το συγκλονιστικό έγκλημα στο Όσλο βρισκόταν ο… αγαπημένος της;
«Όταν εξερράγη η βόμβα στο Όσλο νόμιζα όπως όλοι ότι επρόκειτο για Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Μετά έδειξαν τη φωτογραφία του Άντερς που είχε αναρτήσει στο προφίλ του στο Facebook και τον αναγνώρισα αμέσως. Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν ήθελα να είναι ο Άντερς Μπρέιβικ που ήξερα. Ήλπιζα να μην είναι ο Άντερς μου, αλλά όλα τα στοιχεία οδηγούσαν σε εκείνον», δηλώνει.
Παρά το αιματοκύλισμα, η 26χρονη επιμένει πως ο άνδρας με τον οποίο είναι ερωτευμένη δεν είναι βίαιος, παρότι ήταν αντίθετος στην «ισλαμοποίηση της Ευρώπης και ήταν κατά των μεταναστών».
Ούτε το φονικό περιστατικό, όμως, την σόκαρε ώστε να αναθεωρήσει και να σταματήσει να επικοινωνεί μαζί του, ή να τον διαγράψει από το μυαλό και την καρδιά της.
Αντιθέτως, η 26χρονη επιμένει: «Αυτό που συνέβη ήταν σοκαριστικό σε τέτοιο βαθμό που δεν πίστευα ότι τα συναισθήματά μου για τον Άντερς θα παρέμεναν αναλλοίωτα. Αλλά νιώθω τόσο έντονα για εκείνον όσο ένιωθα πριν οκτώ χρόνια όταν τον “συνάντησα” για πρώτη φορά».
protothema.gr