Πλήθος κόσμου για το «ύστατο χαίρε» στον Μητροπολίτη Κεφαλονιάς[Photos]

Δακρυσμένοι φώναξαν «άξιος» κι «αθάνατος» – Τι είπε στον επικήδειό του ο αδελφός του, Αθανάσιος Φωκάς – Παρών στην εξόδιο ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Χιλιάδες κόσμου είπαν το μεσημέρι της Τετάρτης το «ύστατο χαίρε» στον Μητροπολίτη Κεφαλονιάς Γεράσιμο, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, βυθίζοντας σε πένθος όλο το νησί.

Ο κόσμος που πήγε στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλονιάς για να αποχαιρετήσει τον Μητροπολίτη του νησιού, ο οποίος είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου, αλλά δεν πρόλαβε να ενθρονιστεί, δε μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Το κλίμα ήταν βαρύ κι η συγκίνηση έκδηλη. Όλοι έκλαιγαν και φώναζαν «άξιος» κι «αθάνατος», μη μπορώντας ακόμη να πιστέψουν πως δεν θα τον ξαναδούν.

Στην εξόδιο ακολουθία το παρών έδωσε κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και διάφοροι φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση, την πολιτική σκηνή και την Εκκλησία. Από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές ήταν εκείνη, όπου ο Αθανάσιος Φωκάς, αδελφός του 64χρονου Μητροπολίτη και διαπρεπής μαθηματικός και πανεπιστημιακός, εκφώνησε επικήδειο λόγο. Στην ομιλία του ο κ. Φωκάς με σπασμένη φωνή και ξεσπώντας αρκετές φορές σε λυγμούς μίλησε για τον αδελφό του, όπως ίσως κανείς άλλος δε θα μπορούσε να τον περιγράψει.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς, που κατέχει από το 2002 την έδρα μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge, μίλησε για τα παιδικά τους χρόνια, αλλά και για την προτίμηση που έδειξε ο αδελφός του προς τα θεία από μικρό παιδί. Όπως τόνισε οι δυο τους μπορεί να χάραξαν διαφορετική πορεία, όμως, η αγάπη που έτρεφε ο ένας για τον άλλο ήταν πολύ μεγάλη κι οι δεσμοί τους πολύ δυνατοί. Ράγισαν καρδιές από τα λόγια με τα οποία αποχαιρέτησε τον αδελφό του ο καθηγητής Φωκάς.

Όπως σημείωσε ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος ήταν ένας καλός άνθρωπος, που αν και πολύ ευτυχισμένος για τα νέα του καθήκοντα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δρώντας σε κυκλώματα, τον «φαρμάκωναν» με τον λόγο τους.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος «ήταν από 9 ετών μέσα στην Εκκλησία. Είχε παραιτηθεί από τα εγκόσμια κι ήταν ένας ευτυχισμένος κι ακούραστος άνθρωπος. Όλοι τον αγαπούσαν εντός κι εκτός Κεφαλονιάς. Στο νησί δεν υπάρχει σπίτι που να μην είχε πάει και να μην είχε βοηθήσει. Μεγάλο κακό αυτό που μας βρήκε», σημείωσαν στο protothema.gr άνθρωποι, που όταν είχαν χρειαστεί βοήθεια, εκείνος είχε τρέξει πρώτος, για να βρεθεί κοντά τους.

«Δεν ήθελε ούτε μεγαλεία ούτε τίποτα. Τον έβλεπες παντού σε κάθε αγώνα και σε κάθε πονεμένο. Μέσα στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία να τρέχει και να προσφέρει. Έδινε το βιβλιάριο ασθενείας του σε όσους δεν είχαν ασφάλιση, μοίραζε τα χρήματά του και φορούσε πάντα παλιά ράσα και τρυπημένα παπούτσια. Τα δώρα που του έκαναν τα χάριζε και δεν κρατούσε ποτέ τίποτε για εκείνον. Ήταν ο παπάς μας κι ο άνθρωπός μας. Ξέραμε πως ό,τι κι αν συμβεί θα είναι εκεί», τόνισαν ακόμη, προσθέτοντας πως «δεν τον ένοιαζαν οι τιμές, παρά μόνο το καθήκον του. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος».

«Ήταν τόσο ανιδιοτελής που όταν είχε πάει στον πόλεμο στη Σερβία για να μοιράσει τρόφιμα, γύρισε στην Κεφαλονιά χωρίς παπούτσια. Τόσο καλός άνθρωπος και τόσο αφοσιωμένος στο καθήκον του. Και στους σεισμούς πέρυσι έτρεχε στα σπίτια που ήταν απομακρυσμένα και δε μπορούσε να φτάσει κανείς και μοίραζε τρόφιμα σε όσους το είχαν ανάγκη», δήλωσαν ντόπιοι στο protothema.gr.

Ενδεικτικό της αγάπης που έτρεφε ο κόσμος του νησιού στο πρόσωπό του ήταν το γεγονός ότι στη χειροτονία του τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα το παρών έδωσαν 4.000 κόσμου, που ήθελαν να τον συγχαρούν και να εκφράσουν τη στήριξή τους στα νέα του καθήκοντα.

Ακόμη και τότε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος, δεν άφησε το απλό και ταπεινό του προφίλ, κι εμφανίστηκε και πάλι με παλιά ράσα και τρυπημένα παπούτσια. «Ο Θεός  μου έδωσε τόσους πολλούς αδελφούς κι αδέλφια, τόσους αρρώστους και πονεμένους, που είμαι πλήρης», είχε πει στον κόσμο μετά τη χειροτονία του, ενώ πήγε μέχρι και στα ΚΤΕΛ, για να ευχαριστήσει όσους ταξίδευσαν στην Αθήνα για χάρη του.

Η ενθρόνισή του είχε προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου με 3.500 χιλιάδες ιερωμένους να δίνουν το παρών και το νησί να «βουλιάζει» από κόσμο την ημέρα αυτή για να γιορτάσει μαζί του. Δυστυχώς, ο Θεός είχε άλλα σχέδια.

 

protothema.gr

Exit mobile version