Όσο μικρότερη γενετική συγγένεια έχει το DNA του πατέρα με εκείνο της μητέρας, τόσα λιγότερα όμοια αντίγραφα έχει το παιδί στα γονίδιά του
Όσο περνάνε τα χρόνια και το DNA των ανθρώπων αναμιγνύεται όλο και περισσότερο, οι γονείς στη Γη τείνουν να γεννούν ψηλότερα και εξυπνότερα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη –η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα– δείχνει ότι η εξέλιξη διαχρονικά ευνοεί τους ανθρώπους στο βαθμό που οι γονείς είναι ολοένα πιο διαφορετικοί μεταξύ τους από γενετικής πλευράς.
Συνεπώς, όσο πιο πολυπολιτισμικές γίνονται οι κοινωνίες μας, τόσο πιο ψηλοί και πιο έξυπνοι (κατά μέσο όρο) θα γίνονται οι άνθρωποι. Και με δεδομένο ότι, χάρη στην παγκοσμιοποίηση, οι γάμοι γίνονται ολοένα πιο «εξωτικοί», αυτή ακριβώς η διεθνής τάση αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature“, μελέτησαν 110 γενετικές έρευνες (μετα-ανάλυση) με στοιχεία για την εξέλιξη 350.000 ανθρώπων παγκοσμίως.
Η ανάλυση έδειξε ότι η μεγαλύτερη γενετική ποικολομορφία συνδέεται με μεγαλύτερο ύψος, υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και περισσότερη εξυπνάδα. Για παράδειγμα, τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι πρώτα ξαδέρφια, είναι κατά μέσο όρο 1,2 εκατοστά πιο κοντά στο ύψος και έχουν δέκα λιγότερους μήνες εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Όταν ένας άνθρωπος κληρονομεί από τους δύο γονείς του πανομοιότυπα αντίγραφα του ίδιου γονιδίου και αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα σε πολλά γονίδια, τότε η γενετική ποικιλομορφία του μειώνεται. Όταν αντίθετα κάτι τέτοιο συμβαίνει σε λίγα γονίδια, τότε η ποικιλομορφία του DNA αυξάνεται.
Όσο μικρότερη γενετική συγγένεια έχει το DNA του πατέρα με εκείνο της μητέρας, τόσα λιγότερα όμοια αντίγραφα έχει το παιδί στα γονίδιά του και έτσι τόσο τείνει να ευνοείται από άποψη ύψους και εξυπνάδας.
Είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι συγγενείς, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες παθήσεις, επειδή μπορεί να κληρονομούν τα ίδια ελαττωματικά γονίδια τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα τους.
Σύμφωνα πάντως με τη νέα έρευνα, το ανακάτεμα του DNA μεταξύ των ανθρώπων δεν φαίνεται να ευνοεί χαρακτηριστικά της υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη.
Ο ίδιος ο Δαρβίνος, ο «πατέρας» της θεωρίας της φυσικής επιλογής στην εξέλιξη, είχε παντρευθεί την πρώτη ξαδέρφη του και ανησυχούσε για τις συνέπειες του γάμου στους απογόνους του. Πάντως έκανε δέκα παιδιά και πολλά από αυτά διέπρεψαν στην κοινωνία. Δεν ήταν όμως πολύ ψηλά.
Πηγές: cretalive.gr, ΑΠΕ, “Nature”