Περίγελος της Ευρώπης η Βρετανία εξαιτίας του ποσοστού φορολόγησης της Google [video]

Η μεγάλη εταιρεία καταβάλει 3% φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 15% στην Ιταλία – Σπαρταριστοί διάλογοι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε το deal ως τεράστια επιτυχία, που θα απέφερε μεγάλα κέρδη από φόρους στο κράτος. Εκ πρώτης όψεως, είχε δίκιο. Όταν όμως αποκαλύφθηκε η αλήθεια, ξέσπασε «πόλεμος» από την αντιπολίτευση. Η «μεγάλη επιτυχία», το τεράστιο deal με την Google, του υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, αποδείχθηκε φιάσκο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του Τύπου, καθώς κατέστησε τη Βρετανία περίγελο της Ευρώπης, εξαιτίας του εξαιρετικά μικρού ποσοστού φόρων που καταβάλει η εταιρεία, σε σύγκριση με τον τζίρο της.

Το όλο θέμα ανακινήθηκε όταν η Ιταλία υποστήριξε ότι η Google χρωστά φόρους ύψους 227 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2009 έως το 2013. Τότε οι Βρετανοί έμαθαν τα εξής: ότι στην Ιταλία, η μεγάλη πολυεθνική εταιρεία καταβάλει στην εφορία περίπου το 15% των εσόδων της, την ίδια στιγμή που στην Αγγλία δεν ξεπερνά το 3% του κύκλου εργασιών της.

Η κριτική που ασκήθηκε στον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν κυμάνθηκε από απλές ειρωνείες πολιτών και δημοσιογράφων, έως και σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση. Η «μεγάλη επιτυχία», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Όσμπορν την ειδική συμφωνία με την Google, φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνηση του Κάμερον.

Ο Γουές Στρίτινγκ των Εργατικών, έγραψε στο twitter ότι η Βρετανία έγινε ο περίγελος της Ευρώπης, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, εξαπέλυσε κύμα ερωτήσεων στη βρετανική βουλή για το συγκεκριμένο θέμα. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Κόρμπιν αναφέρθηκε σε έναν ψηφοφόρο, ονόματι Τζέοφ, ο οποίος του έστειλε μήνυμα εκ ονόματος εκατομμυρίων Άγγλων, όπως είπε. Το ερώτημα ήταν απλό… «Γιατί η Google δεν πληρώνει το ίδιο ποσοστό φόρων που αναλογεί και σε μένα;»

Ο Κάμερον, προφανώς σε αμηχανία, επέρριψε την ευθύνη για τη συμφωνία στον προκάτοχό του Τόνι Μπλερ και τους Γκόρντον Μπράουν και Άλιστερ Ντάρλινγκ, για να πάρει την «πληρωμένη απάντηση» από τον Κόρμπιν, ο οποίος του… υπενθύμισε ότι το διάστημα που επιτεύχθηκε η συμφωνία, ήταν εκείνος πρωθυπουργός της χώρας.

Η Έβα Τζολί, αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους κανόνες που αφορούν τους φόρους, είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο λειτούργησε στην περίπτωση της Google σαν να επεδίωκε τη μετατροπή του σε «φορολογικό παράδεισο». Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, δήλωσε πως η συγκεκριμένη υπόθεση θα διερευνηθεί, αν κάποιος προβεί σε καταγγελία.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα η ΕΕ εξετάζει τρόπους, ώστε οι μεγάλες πολυεθνικές να καταβάλουν μεγαλύτερους φόρους στις χώρες που ενεργοποιούνται, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

protothema.gr

Exit mobile version