Θα σας δώσουμε δύο εκδοχές της συνταγής, η πρώτη είναι για πατατοψωμάκια που θα «στεγάσουν» πιο απαλές γεύσεις όπως χάμπουργκερς με κιμά, με σολομό με παντζάρι ή και μανιτάρια και γι’ αυτό το λόγο περιέχουν λιγότερη πατάτα και η δεύτερη, για πιο έντονες καταστάσεις όπως κρέατα καυτερά και με πολλά μπαχαρικά και περιέχουν περισσότερη πατάτα που τείνει να απορροφάει τις γεύσεις.
Συνταγή κλασική
Υλικά για 4 πατατοψωμάκια των 100g
- 150g πατάτες για βράσιμο
- 50g λιωμένο βούτυρο
- 6g ξηρή μαγιά
- 5 κρόκοι αυγών
- 165g κοσκινισμένο αλεύρι
- 14g σκόνη άπαχο γάλα
- 11g ζάχαρη
- ½ κ.τ. αλάτι
Εκτέλεση
- Κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και βράστε τις σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώστε τις, ξεπλύνετε τις και κρατείστε ακριβώς 110g.
- Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και αφήστε τις να κρυώσουν για να μην αχρηστεύσουν τη μαγιά.
- Ανακατώστε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και αφήστε την για 5 λεπτά.
- Στο μίξερ, ανακατώστε τις πατάτες με τη μαγιά και τους κρόκους, με το εξάρτημα της ζύμης και σε χαμηλή ταχύτητα.
- Σ’ ένα άλλο μπολ, ανακατώστε το αλεύρι με τη σκόνη γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ρίξτε το μισό μίγμα στις πατάτες, ενώστε τα σε χαμηλή ταχύτητα και μετά ρίξτε και το υπόλοιπο και ανακατώστε για 4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Αν θέλετε να κάνετε τη δεύτερη εκδοχή
Υλικά για 4 πατατοψωμάκια των 100g
- 200g πατάτες για βράσιμο
- 50g λιωμένο βούτυρο
- 6g ξηρή μαγιά 5 κρόκοι αυγών
- 155g κοσκινισμένο αλεύρι
- 14g σκόνη άπαχο γάλα
- 11g ζάχαρη
- ½ κ.τ. αλάτι
Εκτέλεση
Ακριβώς η ίδια με την παραπάνω συνταγή εκτός από την ποσότητα της πατάτας, κρατείστε 170g (αντί 110g) και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο.
Στη συνέχεια:
- Λαδώστε 4 ψηλά τσέρκια με ύψος 5cm με μπόλικο βούτυρο και τοποθετείστε τα σε ταψί με λαδόκολα.
- Να είστε σίγουροι ότι τα τσέρκια είναι καλά βουτυρωμένα για να μην κολλήσουν τα ψωμάκια και να είναι όμορφα.
- Προσέξτε επίσης, η διάμετρος από τα τσέρκια να είναι ανάλογη με τα μπιφτέκια που θα φτιάξετε ή αντίστροφα.
- Γύρω στα 10cm είναι καλά.
- Ζυγίστε τις 4 μπάλες του ζυμαριού να είναι 100g η καθεμιά, πατείστε τις να γίνουν ένας δίσκος και βάλτε την καθεμιά στο τσέρκι της.
- Ότι μείνει δε χρειάζεται πια.
- Καλύψτε τα τσέρκια με μεμβράνη και αφήστε τα σε ζεστό μέρος για 1-1 ½ ώρες να φουσκώσουν περίπου στα 4cm.
- Σ’ ένα μικρό τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα καραμέλας.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 220° και τοποθετείστε μέσα ένα πυρέξ με νερό.
- Βγάλτε τη μεμβράνη από τα τσέρκια και ρίξτε από πάνω από το καθένα λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Ψήστε τα στο μπεν μαρί για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Μεταφέρετε τα έτοιμα ψωμάκια σ’ ένα μέρος να κρυώσουν για 15 λεπτά και μετά βγάλτε τα από τα τσέρκια και χρησιμοποιείστε τα αμέσως ή αφήστε τα τυλιγμένα με μεμβράνη στο ψυγείο για 2 μέρες.
Πηγή: spoons.gr