Φεύγουν από το «κάδρο» οι απολύσεις στο δημόσιο. «Χωρίς ανάσα» διαπραγματεύσεις επί 12 και πλέον ώρες στη βίλλα Σαΐντ.
Σε «ρώσικη ρουλέτα» για νέα μέτρα, ασφαλιστικό και εργασιακά εξελίσσεται το τελευταίο και πιο κρίσιμο 24ωρο των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται και σήμερα στο Παρίσι.
Από τη στιγμή που η ελληνική αποστολή πάτησε χθες το πόδι της στην «πόλη του Φωτός» και τη βίλλα Σαΐντ, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα εξελίσσονται απνευστί επί … δεκατετραώρου βάσεως, οι οποίες δεν διακόπτονται ούτε καν για φαγητό και ύπνο, παρά μόνο για να δοθεί χρόνος στα δύο μέρη να συσκεφθούν μεταξύ τους και να επανατοποθετηθούν στις προτάσεις και αντιπροτάσεις της άλλης πλευράς. Σήμερα σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το Ασφαλιστικό, όπου μπαίνει επί τάπητος και η πρόταση για κατάργηση της 15ετίας για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Μέχρι τα ξημερώματα όμως διαφορές παρέμεναν σε πολλά ζητήματα, σύγκλιση υπήρξε σε ορισμένα, ενώ σήμερα θα φανεί «το τελικό κλίμα» και πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες για μπορέσει «να σταθεί» αύριο Πέμπτη στο κρίσιμο συμβούλιο Euro Working Group o εκπρόσωπος της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη, κ.Αν.Αναστασάτος, απέναντι στους «αγριεμένους» ομολόγους του που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελων της ευρωζώνης.
Άλλη «θετική» για την προσπάθεια της κυβέρνησης ένδειξη, που συντείνει πως οι δανειστές τα βρίσκουν με την Αθήνα και ότι δρομολογείται ταχεία επάνοδος στη χώρα μας της Τρόικα –βάζοντας τέλος και στην «εποχή των παγετώνων» στις σχέσεις της με την χώρα μας- αποτελεί πάντως και η πληροφορία πως για την 1η Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να μετάσχουν σε συνέδριο που θα διεξάγεται στην Αθήνα και έχουν κληθεί να μετάσχουν οι επικεφαλής των ελεγκτών της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ –με τον κ.Γκογιάλ να φέρεται μάλιστα να έχει ήδη κάνει αποδεκτή την πρόσκληση να βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.
Πού κολλάει η διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές μέσα στη διαπραγμάτευση:
Παραμένουν μεγάλες διαφορές στο δημοσιονομικό κενό το 2015. Η Τρόικα το ανεβάζει στα ύψη, έως και στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η Αθήνα το υποβαθμίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ που καλύπτονται χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα το 2015.
Για να καλύψει τη διαφορά η ομάδα Χαρδούβελη επιστρατεύει επιχειρήματα όπως ότι θα πετύχει καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης. Οι δανειστές δεν φαίνονται να πείστηκαν πάντως για όλα αυτα και ο κίνδυνος για πιεσεις για πρόσθετα μέτρα το 2015 παραμένει.
Μικρότερες διαφορές παραμένουν στα εργασιακά αφού φαίνεται να πιάνουν τόπο οι μελέτες και οι εκθέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, για να μην επιμείνουν πλέον περισσότερο για ομαδικές απολύσεις οι δανειστές. Στα θέματα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνει ισχυρά εμπόδια.
Οι απολύσεις στο δημόσιο φαίνεται να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, φεύγοντας από το προσκήνιο τουλάχιστον για φέτος. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όμως για το ενιαίο μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να μην το εφαρμόσει πριν το 2016 –πλην μόνο πιλοτικά στο υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015.
Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) πρωταγωνιστούν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επισρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προωύπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.