Παρέμβαση των “53”: Κριτική στην ηγεσία και πρόταση για εναλλακτικό σχέδιο

Ξεχωριστό κείμενο κατέθεσαν οι “53” στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε όχι στην “ανθρωποφαγία” εντός της Αριστεράς. Πυρά για τη λειτουργία του κόμματος στους επτά μήνες διακυβέρνησης Τσίπρα.

Την ανάγκη οργάνωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στον λίγο χρόνο της προεκλογικής περιόδου για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα με στόχο την αυτοδυναμία, επισημαίνει η κίνηση των «53», τάσης του ΣΥΡΙΖΑ με ξεχωριστό κείμενο παρέμβασης που κατέθεσε σήμερα στην Πανελλαδική Σύσκεψη του κόμματος.

Οι «53» επισημαίνουν την ανάγκη να «αποκλείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στη συγκρότηση κυβέρνησης με κόμματα που το πρόγραμμά τους είναι ασύμβατο με το δικό του πρόγραμμα». Προσθέτουν ότι παράλληλα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο με προετοιμασία και συμμετοχή της κοινωνίας, με ουσιαστική σχέση με την ευρωπαϊκή αριστερά, που να οδηγεί έξω από τα μνημόνια και τα νεοφιλελεύθερα μονοπάτια.

Για το εξαγγελθέν συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, το κείμενο επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση ενός έκτακτου συνεδρίου άμεσα, τον Σεπτέμβριο, θα έδινε τη δυνατότητα στα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουν συγκροτημένα και με συναίσθηση της ευθύνης τη νέα στρατηγική που χρειάζεται να επεξεργαστούμε στις νέες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Οι «53» εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή, θα αποτελούσε το κατάλληλο περιβάλλον και θα παρείχε το κατάλληλο έδαφος να συζητηθούν τα προβλήματα του κόμματος χωρίς διχασμούς, ενώ για τη Λαϊκή Ενότητα επισημαίνεται ότι «οι σύντροφοι που συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα αποχωρώντας από το κόμμα, με την ελλειμματική οπτική τους για όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ωθούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση ενός, κυρίως, αντιμνημονιακού κόμματος και όχι ολοκληρωμένα και σύνθετα αριστερού πολιτικού οργανισμού».

Παράλληλα, έβλαψαν ένα κύριο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη θεσμοθετημένη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων.

Στο σημείο αυτό, επικρίνεται η ηγεσία του κόμματος να μη γίνει το συνέδριο που οδήγησε σε αποχωρήσεις. Ωστόσο, οι «53» δεσμεύονται ότι θα εργαστούν σκληρά για να εμποδίσουν φαινόμενα ανθρωποφαγίας, για να διατηρηθούν δίαυλοι ουσιαστικής επικοινωνίας, για να κρατηθεί ζωντανή η ιδέα της ενότητας και της ανασύνθεσης της Αριστεράς σε ριζοσπαστική και κινηματική κατεύθυνση. Έντονη είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση και την καλεί σε αυτοκριτική, σημειώνοντας ότι κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση δόθηκε το σήμα ότι το μόνο καθήκον του κόμματος, ήταν να παρακολουθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και να τις στηρίζει στην κοινωνία.

Όμως, επισημαίνεται, τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της.

Κυβέρνηση – κόμμα – λίστες

Για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, οι «53» τονίζουν: «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε ένα κόμμα, πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων και όχι παροπλισμένο, με ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες, δημοκρατικό στη λειτουργία του, ριζοσπαστικό, με δράση κοινωνική, παραγωγό πολιτικής. Χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων -τους πληρώσαμε ήδη. Στην παρούσα συγκυρία, που τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλά, η τελική διαμόρφωση της λίστας θα ενισχύσει ή θα αμβλύνει αρνητικές εντυπώσεις. Από την πλευρά μας, θα είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς, που την πολέμησαν και σηματοδοτούν ένα συντηρητικό, από την πλευρά των αξιών, κόσμο».

Ιδεολογικό – θεωρητικό πεδίο

Είναι επείγον το κόμμα, το οποίο για μακρά περίοδο, ακόμη και τώρα, είναι πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για τη διεθνή αριστερά, να τύχει της φροντίδας, και στο ιδεολογικό – θεωρητικό πεδίο, που του αξίζει. Η συνθετότητα των προβλημάτων σήμερα επιβάλλει να απομακρυνθούμε από τον πολιτικό εμπειρισμό που έχει επικρατήσει στο κόμμα ως ιδεολογικό, θεωρητικό και πολιτικό περιεχόμενο. Να σπάσουμε τον άγονο κύκλο της συνεχούς ηγετικής ανακύκλωσης, η οποία απομακρύνει νέους συντρόφους, που έχουν θεωρητική κατάρτιση, σύγχρονες εμπειρίες και επιστημονικές και πολιτικές γνώσεις, στο περιθώριο των βοηθητικών κομματικών λειτουργιών.

Χρειάζεται να συζητήσουμε, για παράδειγμα, αν το κόμμα είναι ένας απλός υποστηρικτικός μηχανισμός για τη διεκδίκηση, ανάληψη και άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα.

Αν θέλουμε το κόμμα να δρα, τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, ως παράγοντας μετασχηματισμού της κοινωνίας, όχι απαραίτητα μέσω της άσκησης της εξουσίας αλλά και με την απ’ ευθείας δράση του μέσα στην κοινωνία.

Αν η ωρίμανση του αναγκαίου μετασχηματισμού συντελείται μέσα στο κοινωνικό σώμα. Αν η αυτοτελής δράση του κόμματος –«πορώδους κόμματος», όχι «περίκλειστου μηχανισμού»– εντείνεται για να λειτουργήσει ως προωθητικός παράγοντας και για την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο τώρα, που λόγω της έκτακτης κατάστασης η κυβερνητική πολιτική έρχεται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη σύγκρουση με το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.

Θα τα καταφέρουμε;

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο έργο; Μήπως ζητάμε πολλά; Είναι αλήθεια ότι το κόμμα μας χρειαζόταν κι άλλα στοιχεία για να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο.

Όμως, το ιδρυτικό και ιστορικό υλικό του έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, που μπορούν να του επιτρέψουν να γίνει ένα τέτοιο κόμμα. Χρειάζεται να εργαστούμε από τώρα. Η ηγεσία πρέπει να απευθυνθεί αυτοκριτικά στο κόμμα, σ’ αυτό το σώμα σήμερα, στο λαό. Να διαψεύσει και όσα της αποδίδουν σαν σκέψεις και σχέδια για τη διαφοροποίηση και τη μετατόπιση της βάσης στήριξης του κόμματος, πράγμα που είναι εντελώς διαφορετικό από το να επιχειρήσει να την διευρύνει.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο προερχόμαστε από την κίνηση των 53+, μία συσπείρωση που λειτούργησε εντός του ΣΥΡΙΖΑ και εργάστηκε για την ενότητά του, τη συλλογική δημοκρατική του λειτουργία και την αριστερή ριζοσπαστική και κινηματική του κατεύθυνση. Για όσα έχουν γίνει αναλαμβάνουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί.Ακόμα και για αυτά που δεν αποτρέψαμε ή δεν επιχειρήσαμε να αποτρέψουμε με την παρέμβασή μας.

Το διήμερο αυτό είναι κρίσιμο. Είμαστε πεισμένοι και πεισμένες ότι από τις συλλογικές απαντήσεις που θα δοθούν θα κριθεί, εν πολλοίς, η πορεία του εγχειρήματος και η στάση χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τα καταφέρουμε με την παρέμβασή μας; Είναι πιο δύσκολο αλλά και πιο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά. Θα εξαρτηθεί, όμως, από την προσπάθεια όλων μας».

Πηγή: news247.gr

Exit mobile version