Το αιφνίδιο εξάνθημα είναι γενικά ήπια λοίμωξη που προσβάλλει συνήθως τα παιδιά ακόμα και πριν συμπληρώσουν τα δύο χρόνια ζωής. Περιστασιακά επηρεάζει και τους ενήλικες.
Το αιφνίδιο εξάνθημα είναι τόσο κοινό, ώστε τα περισσότερα παιδιά το παθαίνουν μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο. Δύο κοινά στελέχη του ιού του έρπητα είναι αυτά που προκαλούν το πρόβλημα. Η κατάσταση προκαλεί συνήθως αρκετές ημέρες πυρετού, που ακολουθείται από ένα εξάνθημα.
Μερικά παιδιά να αναπτύξουν μόνο ένα πολύ ήπιας μορφής αιφνίδιο εξάνθημα και να μην εκδηλώσουν ποτέ καμία σαφή ένδειξη της ασθένειας, ενώ άλλα παιδιά βιώνουν το πλήρες φάσμα των συμπτωμάτων.
Το αιφνίδιο εξάνθημα συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Το να συνοδευτεί από πολύ υψηλό πυρετό που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές είναι κάτι αρκετά σπάνιο.
Συμπτώματα
Εάν το παιδί σας έρεθει σε επαφή με κάποιον που έχει τον ιό και μολυνθεί, γενικά χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να δείτε τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα της μόλυνσης να εμφανίζονται -αν εμφανιστούν καθόλου. Εάν αυτό συμβεί, τότε τα βασικά συμπτώματα στο αιφνίδιο εξάνθημα είναι:
- Πυρετός: Το αιφνίδιο εξάνθημα συνήθως ξεκινά με έναν ξαφνικό, υψηλό πυρετός που ξεπερνάει τους 39,4°C. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να έχουν ελαφρύ πονόλαιμο, καταρροή, ή βήχα, μαζί με τον πυρετό. Το παιδί σας μπορεί επίσης να αναπτύξει διόγκωση των λεμφαδένων στον λαιμό. Ο πυρετός διαρκεί 3-5 ημέρες.
- Εξάνθημα: Μόλις ο πυρετός υποχωρήσει, εμφανίζεται συνήθως και το εξάνθημα, αλλά όχι πάντα. Το εξάνθημα αποτελείται από πολλές μικρές ροζ κηλίδες, ή “μπαλώματα”. Αυτά τα σημάδια είναι γενικά επίπεδα, αλλά σε ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι πιο “ανάγλυφα” στο δέρμα τους. Μπορεί να υπάρχει και ένας λευκός δακτύλιος γύρω από μερικές από τις κηλίδες. Το εξάνθημα συνήθως ξεκινά στο στήθος, στην πλάτη και στην κοιλιά και στη συνέχεια εξαπλώνεται στον λαιμό και στα χέρια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και στα πόδια και στο πρόσωπο. Το εξάνθημα, το οποίο δεν είναι προκαλεί φαγούρα ή κάποιον πόνο, μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και μερικές ημέρες, προτού αρχίζει να υποχωρεί.
Άλλα συμπτώματα στο αιφνίδιο εξάνθημα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ευερεθιστότητα σε βρέφη και παιδιά
- Ήπια διάρροια
- Μειωμένη όρεξη
- Πρησμένα βλέφαρα
Πότε πρέπει να πάτε το παιδί στο γιατρό
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό του παιδιού. Το παιδί σας μπορεί να έχει σπασμούς (πυρετικούς) αν ο πυρετός έχει απότομα “ανεβάσματα”. Ωστόσο, συνήθως από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε υψηλή θερμοκρασία στο παιδί, η απειλή για ενδεχόμενο επεισόδιο με πυρετικούς σπασμούς κατάσχεσης θα έχει ήδη παρέλθει.
Από εκεί και πέρα καλέστε το γιατρό του παιδιού σας εάν:
- Το παιδί έχει πυρετό πάνω από 39,4°C
- Το παιδί έχει εξάνθημα και ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
- Το εξάνθημα δεν υποχωρεί μετά από 3 ημέρες
iatropedia.gr