Ένας οδοντίατρος από τη Μινεσότα είναι ο δολοφόνος του πιο διάσημου λιονταριού στον κόσμο. Μάλιστα, ο πιο… μισητός, τις τελευταίες ημέρες, άνθρωπος σε όλη την υφήλιο, πλήρωσε και το ποσό των 35.000 λιρών σε δύο συνεργούς του, που τον βοήθησαν να φέρει εις πέρας την αποτρόπαιη πράξη του.
Ο Ουόλτερ Τζέιμς Πάλμερ βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς έχει ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή. Ακόμα στην ίδια την πόλη του, οι αντιδράσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται έξω από την πανάκριβη βίλα του και να διαμαρτύρεται με κάθε τρόπο, αποκαλώντας τον δειλό και δολοφόνο.
Την ίδια στιγμή, στη Ζιμπάμπουε, οι δύο συνεργάτες του Αμερικανού οδοντιάτρου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για δύο τοπικούς κυνηγούς, τον Theo Bronkhors και τον Honest Ndlovu, οι οποίοι βοήθησαν τον Πάλμερ να παρασύρει τον Σεσίλ έξω από το πάρκο στο οποίο ζούσε -κι εκεί τον σκότωσαν.
Οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ποινές που αγγίζουν τα 15 χρόνια κάθειρξης, καθώς το συγκεκριμένο ζώο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο και αποτελούσε σημαντική τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες της περιοχής.
Τι ήταν, ωστόσο, αυτό που έκανε τη δολοφονία του Σεσίλ τόσο διαφορετική και ξεσήκωσε τόσες διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο;
Κατ’ αρχήν ήταν ο τρόπος που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η εκτέλεσή του. Ο Σεσίλ ζούσε προστατευμένος μέσα στο εθνικό πάρκο Hwange, στο οποίο δεν επιτρέπεται το κυνήγι.
Ο Πάλμερ επισκέφθηκε το πάρκο τον Ιούλιο και προσέλαβε τους δύο βοηθούς του, έτσι ώστε να παρασύρουν τον Σεσίλ εκτός του πάρκου, όπου θεωρητικά ήταν νόμιμο να τον σκοτώσει. Κάτι που έκανε, χρησιμοποιώντας ένα τόξο.
Τα βέλη όμως απλά τραυμάτισαν το ζώο, το οποίο ο Πάλμερ παρακολουθούσε επί 40 ώρες και μετά το πυροβόλησε, δίνοντάς του τη χαριστική βολή. Μετά και οι τρεις έγδαραν το άτυχο λιοντάρι και έκοψαν το κεφάλι του ως λάφυρο.
Ο αποτροπιασμός του κοινού σχετικά με τη δολοφονία του Σεσίλ έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που έγινε, αλλά και με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λιοντάρι είναι ίσως το πιο εμβληματικό ζώο του είδους του στην Αφρική, όπως περιγράφει η αγγλική εφημερίδα The Guardian.
Το να το σκοτώσεις ισοδυναμεί με το θάνατο ενός συμβόλου της χώρας, αλλά και της δυνατότητάς της να έχει οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό αυτού του είδους.
Όσο για το αν η δολοφονία του ήταν παράνομη, ο Πάλμερ επιμένει ότι δεν ήταν. «Δεν είχα ιδέα ότι το λιοντάρι που σκότωσα ήταν δημοφιλές και αγαπητό στους ντόπιους. Βασίστηκα στους οδηγούς μου, πως όλα ήταν νόμιμα. Και πάλι, μετανιώνω βαθιά που η αγάπη μου για ένα χόμπι που εξασκώ νόμιμα και βάσει όλων των προδιαγραφών, είχε ως αποτέλεσμα να πάρω τη ζωή αυτού του λιονταριού» δηλώνει.
Πάντως, αυτό δεν φαίνεται να πείθει τους ζωόφιλους σε όλον τον κόσμο και ιδίως τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ομάδες υποστήριξης για τον Σεσίλ και καταδίκης του Αμερικανού οδοντιάτρου.
Παράλληλα, οι λογαριασμοί του Πάλμερ στο Facebook και το Twitter έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μηνύματα εναντίον του.
Ο ίδιος δηλώνει μετανιωμένος, όμως δεν φαίνεται να γίνεται πειστικός, καθώς το Διαδίκτυο συνεχίζει να πλημμυρίζει με μηνύματα για απόδοση δικαιοσύνης για τον Σεσίλ. Οι αντιδράσεις προέρχονται απ’ όλον τον πλανήτη, χαρακτηρίζοντας το γιατρό ως δολοφόνο και «στολίζοντάς» τον με ό,τι επίθετο μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους.
Δεν λείπουν, μάλιστα, οι απειλές για τη ζωή του, κάτι που τον οδήγησε να κλείσει το ιατρείο του και να σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις.
Η δολοφονία του Σεσίλ έχει ξεκινήσει μια γενικότερη κουβέντα για τα λιοντάρια στην Αφρική και το κυνήγι τους. Όπως υπολογίζει το National Geographic πριν έναν αιώνα υπολογίζονταν σε πάνω από 200.000 ο πληθυσμός τους, όταν σήμερα είναι λιγότερα από 30.000.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν την στιγμή είναι η μείωση του ζωτικού τους χώρου, καθώς η εξάπλωση του ανθρώπου φέρνει τα δύο είδη πολύ πιο συχνά σε επαφή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ περισσότεροι σκοτωμοί λιονταριών απ’ ό,τι σε παλαιότερες εποχές.
Ένα ακόμα από τα επακόλουθα της δολοφονίας του Σεσίλ είναι το τι θα απογίνει η «οικογένειά» του μέσα στο Πάρκο. Ο Σεσίλ οδηγούσε δύο αγέλες, αποτελούμενες από έξι λέαινες και 12 μικρά, μαζί με ένα άλλο αρσενικό, τον Τζέρικο.
Χωρίς τον Σεσίλ, ο Τζέρικο θα έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο να προστατεύσει τις λέαινες και τα μικρά από τα άλλα αρσενικά λιοντάρια που θα εισέλθουν στο πάρκο και θα θελήσουν να καταλάβουν μέρος της περιοχής που κατέχει η αγέλη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απάνθρωπη δολοφονία ενός τόσο όμορφου ζώου -και μάλιστα με τέτοιο ύπουλο τρόπο- είναι ένα γεγονός που προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε άνθρωπο.
Παράλληλα, ανοίγει και μια πιο σοβαρή κουβέντα για το κυνήγι των μεγάλων ζώων στην Αφρική, που οι κανόνες του σε πολλές περιπτώσεις έχουν μείνει στην εποχή της αποικιοκρατίας…
protothema.gr