Τον αποκαλούν “πάπα των φτωχών”. Είναι σεμνός και διακριτικός, δημοφιλής και αστείος, διαθέσιμος για όποιον χρήζει φροντίδας και πολέμιος της διαφθοράς. Φανατικός οπαδός της San Lorenzo και αγαπημένος των νέων. Γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος είναι “ο πιο cool ποντίφικας” όλων των εποχών.
Από το ίδιο κιόλας βράδυ της 13ης Μαρτίου του 2013, οπότε και ο 80χρονος σήμερα Αργεντίνος – κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο – εξελέγη 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, φαινόταν πως η προσωπικότητα, η παρουσία και τα λόγια του είχαν κάτι διαφορετικό από όλων των προηγούμενων προκαθημένων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ολοκληρωτικά αντίθετος από τον προκάτοχό του Βενέδικτο ΙΣΤ, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α’ έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου. Βαδίζοντας στο πνεύμα της εποχής του, άνοιξε την αγκαλιά του όχι μόνο σε όσους χρήζουν φροντίδας και προστασίας, αλλά στους γονείς, τους ηλικιωμένους, τους νέους και κυρίως τις μειονότητες εκείνες, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό ρατσισμό, λόγω των σεξουαλικών και όχι μόνο προτιμήσεών τους.
Με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, όπου θα βρεθεί στους καταυλισμούς των προσφύγων, θυμόμαστε τους λόγους εκείνους, για τους οποίους χαρακτηρίζεται ως “ο καλύτερος Πάπας όλων”.
1. Μια αγκαλιά για τους φτωχούς, τους γυμνούς, τους φυλακισμένους
Μιλώντας κατά την τελετή ενθρόνισής του, μετά την εκλογή του, στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση στους πιστούς, “να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, γιατί αυτά τα συναισθήματα είναι ένδειξη δύναμης ενός ανθρώπου”, λέγοντας πως “ο άνθρωπος πρέπει να προστατεύσει την πλάση και τους αδελφούς του” και “να απορρίψει το μίσος, τον φθόνο και την αλαζονεία”. Δηλώνοντας πως ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου, χωρίς να αναφέρει το αξίωμα του ποντίφικα, είπε χαρακτηριστικά: “Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, τους γυμνούς κι όσους βρίσκονται στη φυλακή”.
2. Σεμνός και ταπεινός
Το βράδυ της ενθρόνισής του, ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο του παρέδωσε το “δαχτυλίδι του ψαρά”, σύμβολο της διακονίας του Αγίου Πέτρου. Επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου ήταν, το δαχτυλίδι να είναι ασημένιο κι όχι χρυσό. Αντίθετα από τον προκάτοχό του, προτιμά πιο λιτά και διακριτικά άμφια, ενώ έχει αντικαταστήσει τον “θρόνο” του με ένα λιγότερο εντυπωσιακό κάθισμα.
Ο τρόπος ζωής του είναι περισσότερο απλός από ό,τι θα περίμενε κανείς για τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, αξίωμα στο οποίο η αδελφή του είχε δηλώσει, πως κατά βάθος ούτε ο ίδιος ήθελε να εκλεγεί. “Αγαπάει το Μπουένος Άιρες και του άρεσε να μένει στο Μπουένος Άιρες”, είχε πει η Μαρία Έλενα Μπεργκόλιο λίγο μετά την εκλογή του. Η επιλογή του ονόματος “Φραγκίσκος” είναι ακόμη ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τον τρόπο που είχε επιλέξει, να ζει μετά την εκλογή του. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης είναι Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας που έζησε ταπεινά και έδωσε όλα του τα υπάρχοντα στους φτωχούς.
3. Σπάει τα πρωτόκολλα… και τα νεύρα των ανδρών της ασφάλειάς του
Όταν λέμε ότι από το πρώτο βράδυ του ως Πάπα, φάνηκε ότι θα κάνει τη διαφορά, το εννοούμε. Βγαίνοντας από την εκκλησία πήγε ανάμεσα στο πλήθος και χαιρέτισε τους πιστούς, με αυθόρμητο τρόπο, που έσπαγε όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα. Μάλιστα, είναι γνωστό, πως κυκλοφορώντας με ένα Mini Cooper ή το ανοιχτό όχημά του, “παίζει” με τους κανόνες ασφαλείας του, προκαλώντας πονοκεφάλους στους άνδρες της ασφάλειάς του.
4. Ο Πάπας των φτωχών
Η εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου, να πλένει και να φιλάει τα πόδια δώδεκα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες πριν το φετινό Πάσχα των Καθολικών, έκανε τον γύρο του κόσμου.
Αλλά πέρα από την συμβολική αυτή κίνηση, φαίνεται πως έχει κι άλλες δραστηριότητες, που αποδεικνύουν περίτρανα πως είναι ο “Πάπας των φτωχών”. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Βατικανό, ο ιταλικός Τύπος έχει δημοσιεύσει άρθρα επί άρθρων, για τις “νυχτερινές εξορμήσεις” του στις γειτονιές όπου ζουν άστεγοι, μετανάστες και ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη, όπου συνομιλεί μαζί τους και ακούει τι χρειάζονται. Μάλιστα, τα 77α γενέθλιά του τα γιόρτασε με τέσσερις άστεγους πολίτες της Ρώμης, τους οποίους κάλεσε στο Βατικανό, για να πάρουν μαζί του πρωινό.
5. “Ποιος είμαι εγώ, για να κρίνω τους γκέι;”
Την ίδια ημέρα των 77ών γενεθλίων του, το ιστορικό και παλαιότερο περιοδικό ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ “The Advocate”, ανέδειξε τον Πάπα πρόσωπο της χρονιάς. Λίγους μήνες πριν, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τους ομοφυλόφιλους στην εκκλησία, είχε απαντήσει: “Αν ένα πρόσωπο είναι ομοφυλόφιλο, έχει καλή θέληση και αναζητά το Θεό, τότε ποιος είμαι εγώ να το κρίνω;”.
Το περιοδικό έγραφε τότε χαρακτηριστικά: “Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ηγέτης 1,2 δισ. Ρωμαιοκαθολικών σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν τρεις φορές περισσότεροι καθολικοί στον πλανήτη, από τους κατοίκους των ΗΠΑ. Αυτό που λέει κάνει τη διαφορά”. Την ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσει για τους τρανσέξουαλ κι όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό ρατσισμό.
6. Έχει το χάρισμα της αμεσότητας
Αν και δεν θα το περίμενε κανείς, ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκει τον χρόνο και επικοινωνεί άμεσα με τους πιστούς. Απαντά στα γράμματα που του στέλνουν, ενώ έχει λογαριασμό και στο Twitter με εκατομμύρια followers. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο @Pontifex και είναι στη διάθεσή σας!
7. Ζητά συγχώρεση και συγχωρεί
Σε μία περίοδο που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία βρισκόταν στο μάτι του “κυκλώνα” με αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων από καθολικούς ιερείς κι ενώ ο Πάπας Βενέδικτος επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης, ένας άνδρας είχε το θάρρος να αγγίξει το θέμα και να βγει μπροστά, ζητώντας συγγνώμη. Ο Πάπας Φραγκίσκος! Μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά, προχώρησε σε μία κίνηση ουσίας, καλώντας και συναντώντας θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μέσα στο Βατικανό.
8. Πολέμιος της διαφθοράς, που δεν φοβάται τα media
Μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, είναι να στείλει το μήνυμα για την πάταξη της απανταχού διαφθοράς. Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχει χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ για να μιλήσει κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της Μαφίας και των εμπόρων ναρκωτικών. Δικαστικοί λειτουργοί στην Ιταλία έχουν εκφράσει την πεποίθηση, ότι με τον τρόπο αυτόν ο Πάπας θέτει εαυτόν σε κίνδυνο, ακόμα και να πέσει θύμα δολοφονίας.
Ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα, που να δείχνει ότι τον απασχολεί… Επιπλέον, έχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά του Βατικανού, έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα μπόνους και έχει θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στην άλλοτε “διεφθαρμένη” τράπεζά του. Πρόσφατα, η Τράπεζα του Βατικανού εξέδωσε ετήσιο έκθεση για πρώτη φορά στην 125ετή ιστορία της.
9. Είναι ανοιχτός σε όσους έχουν άλλα “πιστεύω”
Το 2013, κατά το τέλος του Ραμαζανίου, δήλωσε: “Θέλω να χαιρετίσω όλους τους Μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο. Εύχομαι, οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι να μοιράζονται αμοιβαίο σεβασμό, κυρίως μέσα από την παιδεία των νέων γενεών”. Πέρα όμως από τις θρησκείες, ο ποντίφικας έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτόμυαλος και δεκτικός και στα επιτεύγματα της επιστήμης. Έχει αναγνωρίσει τη “Μεγάλη Έκρηξη”, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η θεωρία του Big Bang δεν έρχεται σε αντίθεση με την ύπαρξη του Θεού, αλλά την προϋποθέτει”.
10. Τον “πάνε” οι νέοι και τους “πάει” κι αυτός
I want to take a selfie w/ Pope Francis too #PapalVisitPH pic.twitter.com/wSvRR2kNtF
— +xxi+ (@TOKKIXX1) 15 Ιανουαρίου 2015
Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, οι νέοι συρρέουν για να τον δουν και να τον αγγίξουν. Κι εκείνος, όχι μόνο δεν τους χαλάει το χατίρι, αλλά ποζάρει και φωτογραφίζεται μαζί τους, με τις φωτογραφίες να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο μέσω social media.
11. Είναι cool κι αυτό βγαίνει προς τα έξω
Πρώην καρδινάλιος και νυν πάπας με Harley Davidson μηχανή γίνεται; Προφανώς, αν είσαι ο Φραγκίσκος! Τον Φεβρουάριο του 2014, η μηχανή του πουλήθηκε έναντι 327.000 δολαρίων σε δημοπρασία για τη στήριξη των αναξιοπαθούντων. Τα χρήματα δόθηκαν σε φιλανθρωπία και συγκεκριμένα, σε κοινωνική κουζίνα για τους άστεγους της Ρώμης. Με αυτά και μ’εκείνα, δεν προκαλεί εντύπωση που το δημοφιλές περιοδικό Rolling Stone τον επέλεξε για το εξώφυλλό του.
12. Ο “άμπαλος” φανατικός οπαδός της San Lorenzo
Γνωστός για τη λατρεία του για το ποδόσφαιρο, είναι φανατικός οπαδός της San Lorenzo de Almagro, μίας από τις πιο σημαντικές ομάδες της Αργεντινής. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα έχει την κάρτα μέλους του. Αυτό που ίσως δεν είναι και τόσο γνωστό όμως, είναι ότι όταν ήταν μικρός, ήταν – όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί… patadura, δηλαδή αυτός που δεν μπορεί καλά καλά, να κλωτσήσει την μπάλα. Το δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα TyC Sports της γενέτειράς του, χωρίς να αφήσει την παραμικρή αμφιβολία για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο.