Εξακόσιες αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξής του, σε έξι μέρες, είναι λίγες ή πολλές;
Στο ερώτημα αυτό, πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απαντούν ότι η αποδοχή του μέτρου από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι παραπάνω από ικανοποιητική και οι περισσότερες από 600 αιτήσεις δείχνουν ακριβώς ότι το ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ έρχεται να δώσει απάντηση στα προβλήματα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα από τις καθυστερήσεις εξόφλησης τιμολογίων τους.
Δεν ταιριάζει βέβαια, το νέο καθεστώς σε όλες τις επιχειρήσεις δεδομένου ότι όσο αναβάλλεται η καταβολή ΦΠΑ τόσο αναβάλλεται και η έκπτωση του φόρου, επομένως δεν θα μπορούσαν να είναι 60.000 οι αιτήσεις, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
Λογιστές από την πλευρά τους εκφράζουν διαφορετική άποψη. Εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον είναι σχετικά περιορισμένο, εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που καθιερώνονται με κυριότερη την τήρηση έξτρα λογιστικών βιβλίων. Επισημαίνουν παράλληλα, ότι διευκολύνει κυρίως επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο ή οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όπου οι καθυστερήσεις εξόφλησης των σχετικών τιμολογίων είναι μεγάλη.
Επί της διαδικασίας πάντως και οι λογιστές συμφωνούν ότι το νέο σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Το μοντέλο που υιοθετήθηκε είναι αυτό που απορρέει από τη σχετική κοινοτική οδηγία ΦΠΑ, επί του οποίου δεν μπορούν να υπάρχουν παρεκκλίσεις.
Είναι άλλωστε προαιρετική η συμμετοχή στο νέο σύστημα, επομένως αν κάποιες επιχειρήσεις συμφέρει ο «αναβαλλόμενος ΦΠΑ» μπαίνουν αλλιώς όχι.