Ένα νέο σχέδιο Σόιμπλε αποκαλύπτει η Handelsblatt. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προτείνει ως χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας, την έκδοση… υποσχετικών. Ποιες είναι οι άλλες επιλογές.
Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από τους συναδέλφους του. Τώρα ο Σόιμπλε έχει μια νέα πρόταση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Καθώς η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη για περίπου 7 δισεκ. ευρώ εν αναμονή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Αθήνας τέθηκε χθες στο Eurogroup.
Κατά τη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Σόιμπλε πρότεινε η Αθήνα να εκδώσει υποσχετικές για να μπορέσει να πληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά επιλογών για μια χρηματοδότηση γέφυρα της Ελλάδας. Πάντως η έκδοση υποσχετικών, τονίζει η Handelsblatt, είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση, καθώς κάποιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος.
Με τις υποσχετικές θα μπορούσαν να πληρωθούν κάποιες από τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο εσωτερικό, όπως λογαριασμοί και μισθοί. Όμως οι υποσχετικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά χρέη της Ελλάδας.
Ήδη στις 20 Ιουλίου η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 3,5 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν χθες μια σειρά επιλογών. Όπως αναφέρει η Handelsblatt μεταξύ των επιλογών είναι να ενεργοποιηθεί ξανά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) το οποίο διαθέτει ακόμη 11,5 δισεκ. ευρώ. Επειδή όμως πρόκειται για χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ για την αποδέσμευσή τους. Ήδη η Βρετανία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τους τόκους από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Το ποσό για το 2014 και το 2015 φτάνει τα 3,2 δισεκ. ευρώ.
Επίσης ένα ενδεχόμενο θα ήταν κάποιες χώρες να δώσουν διμερή δάνεια, με πιθανή υποψήφια να είναι κυρίως η Γαλλία.
Πηγές: news247.gr, Handelsblatt