Ο Σαμαράς βρήκε πάνω από 180 για πρόεδρο – Καθαρή συμφωνία για εκλογές το φθινόπωρο του 2015

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί ακόμη να ανακοινωθεί δημοσίως, η κυβέρνηση κλείδωσε -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- την προεδρική πλειοψηφία για την ανάδειξη του νέου ανώτατου άρχοντα της Ελλάδας που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στην Ηρώδου του Αττικού.

Η κίνηση ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αποκομμένη από το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων. Το ίδιο και η επίσκεψη του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο προεδρικό Μέγαρο, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Των Παντελή Ζαγοριανίτη, Γιώργου Ευγενίδη

Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες του koolnews.gr οι βουλευτές που υπολείπονταν έως τον απαιτούμενο αριθμό των 180 έχουν ήδη βρεθεί και μάλιστα δεν αποκλείεται ο τελικός τους αριθμός να φτάσει ακόμη και τους 183 ή και 184 ώστε να μη δοθεί η εντύπωση του «τσίμα τσίμα».

Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα της ανάδειξης νέου προέδρου είχε εξαφανιστεί από την κυβερνητική ατζέντα και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι συζητήσεις και οι διεργασίες συνεχίζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο. Οι μεσολαβητές είχαν πολλή δουλειά και έγιναν πολλές συναντήσεις με φαγητό ή καφέ και πάντως όχι δημοσίως, οι περισσότερες από αυτές.

Προφανώς, η «αντικατασκοπία» των δύο πολιτικών αρχηγών που πραγματικά έχουν θέσει ως πρωταρχικό τους στόχο να χαλάσουν την προεδρική… σούπα γνώριζε τουλάχιστον το περίγραμμα των κινήσεων.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τη μια πλευρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σήκωσε τους πολιτικούς τόνους χρησιμοποιώντας τον πολιτικά φορτισμένο όρο «αποστασία» και από την άλλη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατήγγειλε δημοσίως μια υπόθεση που προϋπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι εξαγοράζει βουλευτές έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Συμφωνία με καθαρούς όρους

Ανεξαρτήτως αυτών όμως, η συμφωνία είναι καθαρή και έντιμη μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι μη κυβερνητικοί βουλευτές (ανεξάρτητοι και μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ) που θα στηρίξουν τελικά την κοινή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν και πήραν ως αντάλλαγμα την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών.

Αυτές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2015, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάρουν αυτό που ζητούν, μια βαθειά ανάσα προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές με τα κόμματά τους στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Και οι δύο ελπίζουν ότι ο πολιτικός χρόνος των εννέα ή δέκα μηνών που θα κυλήσει το 2015 θα δημιουργήσει καλύτερους όρους (σ.σ. έξοδος από το Μνημόνιο, πρωτογενές πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, μη επιβολή νέων φόρων, στοχευμένες παροχές στις αδύναμες ομάδες, τακτοποίηση κόκκινων δανείων). Και να μην ξεχνάμε ότι το βασικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση, το 2015, είναι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που προφανώς δεν θα γίνει μέσα από κούρεμα αλλά με άλλους τεχνικούς όρους, όπως η παράταση αποπληρωμής.

Ο αστάθμητος παράγοντας

Η επιτυχία όλου αυτού του σχεδιασμού έχει έναν αστάθμητο παράγοντα και η κυβέρνηση το γνωρίζει. Είναι οι δανειστές και η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο.

Η κυβέρνηση το συνυπολογίζει, αλλά εκτιμά ότι τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο –διαπραγμάτευση με την Τρόικα ή πολιτική συμφωνία με την Μέρκελ- θα επέλθει ένας ακόμη συμβιβασμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να βρουν την κοινή συνισταμένη χωρίς να τσαλακωθεί κανείς.

Αν πάλι αυτό δεν συμβεί, τότε όλα τα δεδομένα αλλάζουν, αλλά αυτό είμαι μια υπόθεση εργασίας που θα απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο. Έως τότε όλα προχωράνε κανονικά.

Πότε θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος

Για την κυβέρνηση και όσους την στηρίξουν μικρή σημασία έχει το πότε τελικά θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου Δημοκρατίας. Είτε τον Ιανουάριο είτε τον Φεβρουάριο τίποτε δεν αλλάζει επί της ουσίας. Γι αυτό, η συμφωνία δεν πρόκειται να χαλάσει από μια τέτοια αφορμή.

Τι θα γίνει με το Σύνταγμα

Η αναθεώρηση του Συντάγματος παρότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία δυστυχώς για μια ακόμη φορά θα χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν. Παρά το γεγονός ότι αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες ώστε να υπάρξει πραγματικά μια δημόσια διαβούλευση επί όλων των θεμάτων καταλήγει να είναι πάλι μια κλειστή διαδικασία κομματικών επιτελείων. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως όλα δείχνουν, οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν πρωτοστατήσει και στην τελευταία αναθεώρηση που στην πράξη αποδείχθηκε αποτυχημένη, θα έχουν πάλι στα χέρια τους την όλη διαδικασία: Οι Προκόπης Παυλόπουλος για τη Νέα Δημοκρατία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το ΠΑΣΟΚ θα είναι οι πρωταγωνιστές.

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις προτάσεις της μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες διαδικασιών πριν γίνουν οι τελικές ψηφοφορίες.

Τότε, όλα θα είναι έτοιμα για να γίνουν βουλευτικές εκλογές. Πρώτα ο… θεός.

«Μετράμε αντίστροφα για τους 180» παραδέχεται το Μαξίμου

Η κίνηση πολλών βουλευτών να μαζέψουν υπογραφές για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και στον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών εντός του 2015, προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στο Μαξίμου.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι επιτελείς του κυβερνητικού στρατηγείου βρίσκονταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Βουλή και ενημερώνονταν για τις ζυμώσεις των βουλευτών, οι οποίες συνεχίζονταν μέχρι αργά. Όπως περιέγραφε στέλεχος του Μαξίμου στο koolnews.gr « η Βουλή είχε αρκετό καιρό να βιώσει τόσο… ιντριγκαδόρικο βράδυ», καθώς εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχουν προκαλέσει πολύ έντονο προβληματισμό στους βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες.

Όπως εξηγούσε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη ήταν και είναι κομβικός. Ο κύριος Μεϊμαράκης έχει από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για τις διεργασίες αναθεώρησης του συντάγματος και μάλιστα είχε αποτρέψει τον πρωθυπουργό από το να βιαστεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες, διαβλέποντας ο ίδιος τον υφιστάμενο χρόνο ως τον πιο κατάλληλο. Επιπρόσθετα, ο κύριος Μεϊμαράκης δεν κινείται ανεξάρτητα από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, η δήλωσή του πως η προεδρική εκλογή θα μπορούσε να επισπευστεί τυγχάνει σε απόλυτη αρμονία με την άποψη του πρωθυπουργικού επιτελείου και συνεπώς δεν τίθεται κανένα θέμα δυσαρέσκειας του κυρίου Σαμαρά, όπως γράφτηκε μερικώς χθες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν ιδιαίτερα θετικά το κείμενο-πλατφόρμα που κυκλοφορεί στη Βουλή και πατάνε στο εξής σκεπτικό: Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι δύσκολες και τίποτα δεν είναι σίγουρο αυτή την ώρα. Επίσης, η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη για να την προσπεράσει αυτή την ώρα ελαφρά τη καρδία. Συνεπώς, αυτό το δίπτυχο δημιουργεί το κατάλληλο διακύβευμα για την εξεύρεση της προεδρικής πλειοψηφίας, καθώς αυτοί που δεν θα ψηφίσουν για τον ΠτΔ θα αναλάβουν και την ιστορική ευθύνη, η χώρα να βρεθεί σε νέο κύκλο περιδίνησης. Επίσης, όπως το έθετε έτερο κυβερνητικό στέλεχος, οι βουλευτές λαμβάνουν μηνύματα από τους ψηφοφόρους τους να μην θέσουν τη χώρα ξανά σε περιπέτεια.

Αυτά τα δεδομένα, τα οποία έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται με ταχύτατους ρυθμούς από το χθεσινό βράδυ και αναμένεται να κορυφωθούν εντός του Σαββατοκύριακου, με την κατάθεση του συγκεκριμένου κειμένου στον Πρόεδρο της Βουλής, μπορούν να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την εκλογή ΠτΔ. Όπως το θέτει άλλωστε κυβερνητικό στέλεχος με πολύ καλή γνώση των προθέσεων και των σκέψεων του πρωθυπουργού «όπως πάμε, είμαστε κοντά στους 180, μετράμε πλέον αντίστροφα. Σε κάθε περίπτωση, πολύ πιο κοντά από πριν λίγο καιρό».

Επομένως, αν αναλογιστεί κανείς πως το προηγούμενο διάστημα, το μέτρημα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε κολλήσει γύρω στους 170 βουλευτές, τώρα, με την προοπτική διεμβολισμού των ΑΝΕΛ αλλά και της ΔΗΜΑΡ αλλά και της σύμπραξης όλο και περισσότερων ανεξάρτητων βουλευτών, έστω και υπό την αίρεση της συναίνεσης, καταλαβαίνει κανείς πως ο μαγικός αριθμός «180» είναι πιο κοντά. Και όπως το έθετε και στέλεχος με μακρά εμπειρία «αν βρεθούν οι 178, τότε θα βρεθούν και οι 2 ακόμα που χρειάζονται».

 

Πηγή

Exit mobile version