Ο Μάρτιν Γουλφ των FT για τον Τσίπρα και την Ευρώπη

Να μην απορρίψουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να αποδείξουν ότι δεν είναι πολιτικοί αλλά πάνω από όλα ηγέτες, καλεί τους επικεφαλής της Ευρωζώνης ο Γουλφ.

Να μην απορρίψουν το σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να αποδείξουν ότι δεν είναι μόνο πολιτικοί αλλά πάνω από όλα ηγέτες, καλεί τους επικεφαλής της Ευρωζώνης ο αρθρογράφος τωνFinancial Times Μάρτιν Γουλφ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αν γίνει σωστά ηελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης. Παρά το γεγονός ότι θα δημιουργούσε δυσκολίες, αυτές θα ήταν μικρότερες από τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν αν«πετάγαμε την Ελλάδα στους λύκους», γράφει χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, συνεχίζει μια τέτοια συμφωνία είναι μάλλον ανέφικτη, γι’ αυτό και η άποψη ότι η κρίση στην Ευρωζώνη τελειώνει είναι λανθασμένη. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, με τα νούμερα της ανεργίας, το μέγεθος του ΑΕΠ και η μείωση των δαπανών των Ελλήνων σε αγαθά και υπηρεσίες, σημειώνει ο Γουλφ.

Με τέτοια μεγέθη καταστροφής, ήταν αναμενόμενο να απορρίψουν οι ψηφοφόροι την προηγούμενη κυβέρνηση και τις πολιτικές που εφάρμοζε -έστω και με μισή καρδιά- με την υπαγόρευση των πιστωτών. Όπως έχει πει ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη ιδρύθηκε πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας. Ο λαός της Ελλάδας μίλησε. Και αν μη τι άλλο, οι δυνάμεις πρέπει να ακούσουν».

Κατά τον Γουλφ η απόρριψη του βασικού ελληνικού αιτήματος θα προκαλέσει μια σειρά από ηθικοπλαστικές έως και ανόητες δικαιολογίες.

Η επικίνδυνη προσέγγιση, λέει ο ίδιος, είναι να σπρώξουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία. Αυτό θα δημιουργούσε μια κατάσταση μέσα στην οποία η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε πλέον να αισθάνεται ασφαλής να λειτουργεί ως η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό λοιπόν θα οδηγούσε σε έξοδο.

Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα ήταν μετά βεβαιότητας καταστροφικό, βραχυπρόθεσμα. «Η εκτίμησή μου είναι ότι θα προκαλούσε την ανατροπή κάθε κίνησης προς τον εκσυγχρονισμό για μια ολόκληρη γενιά. Η ζημιά όμως δεν θα περιοριζόταν στην Ελλάδα. Θα έδειχνε ότι η νομισματική ένωση στην ευρωζώνη δεν είναι μη αναστρέψιμη αλλά μια φιξαρισμένη συναλλαγματική ισοτιμία. Αυτό θα ήταν το χειρότερο και για τους δύο κόσμους και το αποτέλεσμα θα είναι μια χρόνια αστάθεια.

Η δημιουργία της ευρωζώνης είναι η δεύτερη χειρότερη νομισματική ιδέα που είχαν τα μέλη της ευρωζώνης. Η σωστή κατεύθυνση είναι να αναγνωρίσει κανείς το σενάριο της ελάφρυνσης του χρέους, με όρο την επίτευξη μεταρρυθμίσεων. Οι πολιτικοί θα απορρίψουν την ιδέα. Οι ηγέτες θα πιαστούν από αυτό. Σύντομα θα γνωρίζουμε τι από τα δύο είναι».

Πηγές: TheTOC.gr, Financial Times

Exit mobile version