Τα τελευταία χρόνια έχουμε κουραστεί να ακούμε για… success stories. Το συγκεκριμένο success story έχει μια λεπτομέρεια που το κάνει να διαφέρει από τα άλλα. Την τσιγκουνιά του πρωταγωνιστή του.
Ο πρωταγωνιστής λοιπόν είναι ο ιδρυτής της αλυσίδας Poundland, καταστημάτων όπου όλα κοστίζουν μια στερλίνα.
Όπως γράφει η Daily Mail, η ιστορία του 43χρονου σήμερα Steve Smith έχει ως εξής: με τη δημιουργία της Poundland έγινε αυτοδημιούργητος πολυεκατομμυριούχος. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το εμπόριο από τον πάγκο που είχαν οι γονείς του στην αγορά. Το πρώτο του κατάστημα το άνοιξε το 1990 όταν ήταν μόλις 18 ετών.
Το 2000 πούλησε την επιχείρηση για 50 εκατ. στερλίνες. Το μισό ποσό , δηλαδή 25 εκατ. στερλίνες το έδωσε στους γονείς του, γιατί, όπως λέει, ήθελε έτσι να ξεπληρώσει τις 50.000 στερλίνες που του είχε δώσει ο πατέρας του για το ξεκίνημα. Όπως έχει πει ο ίδιος “αν δεν ήταν οι γονείς μου δεν θα είχα μάθει από εμπόριο και όλο αυτό δεν θα είχε συμβεί”. Τώρα ο Steve Smith λαμβάνει καθημερινά χαρτζιλίκι από 10 έως 20 στερλίνες από τη γυναίκα του Tracy.
Ο ιδρυτής της Poundland που μεγάλωσε με το οικογενειακό μότο : “αν δεν δουλέψεις δεν θα φας” αποκάλυψε ότι παρόλα τα εκατομμύρια που έβγαλε, εξακολουθεί να βασίζεται στο χαρτζιλίκι που του δίνει η γυναίκα του.
Όταν στα 18 του άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, σημείωσε αμέσως επιτυχία. 10 χρόνια μετά πούλησε το σύνολο της επιχείρησης. Σήμερα ζει σε ένα μέγαρο στο Shropshire, το οποίο έχει…. 13 μπάνια, πισίνα, παμπ, αίθουσα μπιλιάρδου, χώρο προσγείωσης ελικοπτέρων, ιδιωτική ντίσκο. Προχώρησε δε στην ψηφιακή εποχή λανσάροντας με απόλυτη επιτυχία το poundshop.com – την online εκδοχή δηλαδή της Poundland. Με τη γυναίκα του έχει αποκτήσει τρία παιδιά και, παρόλα τα πλούτη του, τον φανταζόμαστε να στέκεται στη σειρά μαζί με τα βλαστάρια του για να πάρει κι αυτός το χαρτζιλίκι του, αφού, όπως λέει, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό (προφανώς για ψυχολογικούς λόγους και όχι βιοποριστικούς).
Όπως είπε στην Telegraph: “Κάθε μέρα η Tracy μου δίνει 10-20 στερλίνες για να ‘χω κάτι στην τσέπη. Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχω λεφτά πάνω μου τα χαλάω αμέσως, γι’ αυτό μου δίνει μόνο 10-20 στερλίνες”.
Κι αυτό την ώρα που η περιουσία του υπολογίζεται στα 40 εκατ. στερλίνες, αφού επένδυσε με επιτυχία χρήματά του σε διάφορα εγχειρήματα, αλλά και σε ακίνητη περιουσία.
Όσο για την Poundland έχει πάνω από 500 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο – έχοντας υπερδιπλασιάσει τον αριθμό τους τα τελευταία 5 χρόνια. Στα ράφια τους, τα πάντα, από σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα μέχρι ψωμί και μπισκότα.
Ήξερε από την αρχή ότι η Poundland θα είχε επιτυχία, γιατί “στον κόσμο αρέσει να παζαρεύει. Τους αρέσει το άγνωστο, τους αρέσει να ψάχνουν”. Το εμπόρευμα της επιχείρησης προερχόταν από όλο τον κόσμο.
Με τα 50 εκατ. στερλίνες που πήρε με την πώληση της Poundland αγόρασε και το μέγαρο όπου ζει με την οικογένειά του.
Το Hammer Hill House, το οποίο αγόρασε πριν από 14 χρόνια.
Εκτός από την απίστευτη πολυτέλεια στο εσωτερικό του, περιβάλλεται από τεράστιο κήπο ενώ μπορεί κανείς να δει παρκαρισμένα έξω από αυτό υπερπολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ τους και μια λευκή Ρολς Ρόις.
Τώρα που τα παιδιά τους μεγάλωσαν το ζεύγος αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στο σπίτι για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια σε ανακαινίσεις, καθώς, όταν τα παιδιά ανοίξουν τα φτερά τους, θα είναι υπερβολικά μεγάλο γι’ αυτούς.
Όπως λέει, παρά τα πλούτη του του αρέσει να αποταμιεύει χρήματα και εξομολογείται ότι όταν ταξιδεύει κλείνει πάντα οικονομική θέση. Όσο για το δώρο που έκανε στη γυναίκα του τα περασμένα Χριστούγεννα, ήταν πραγματικά πολύ ευφάνταστο. Μιας και της αρέσουν τόσο πολύ τα κοσμήματα, ο Steve της αγόρασε… ένα μηχάνημα για να τα γυαλίζει!
newmoney.gr