Για απαράδεκτη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και μακιαβελικές πρακτικές έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αιτία; Οι αυξήσεις από την πίσω πόρτα που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σφοδρότατη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην “απαράδεκτη” απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει το τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Στην οργισμένη ανακοίνωση, μάλιστα, γίνεται λόγος για “μακιαβελικές πρακτικές” που ακολουθήθηκαν.
“Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί” αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Παράλληλα σημειώνεται ότι “η μνημονιακή αυτή απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη στις 30/12/2014, δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα Κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας κυβέρνησης“.
Το υπουργείο “καταγγέλλει αυτές τις μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους” καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΕΗ: Οφείλαμε να εφαρμόσουμε άμεσα την απόφαση της ΡΑΕ
Με αφορμή παντελώς ανακριβείς αναφορές ορισμένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ ΑΕ με δικές της αποφάσεις επιβάλλει αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), η επιχείρηση παρέχει – για πολλοστή φορά – τις ακόλουθες διευκρινήσεις:
- Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται με Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
- Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αυτό συνέβη και με την υπ’ αρ. 772/30.12.2014 Απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ (άρθρο 143 παρ.2, περ. γ’ του ν. 4001/2011), για το έτος 2015, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3694/31.12.2014 με ημερομηνία κυκλοφορίας του ΦΕΚ την 4.3.2015 και αφορά όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
- Η Απόφαση της ΡΑΕ 772/30.12.2014 αναρτήθηκε από τη ΡΑΕ στον αντίστοιχο ιστότοπο της Διαύγειας την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.
Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ – όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – οφείλει να εφαρμόσει άμεσα την εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών της, το οποίο η ΔΕΗ αποδίδει στους από τη Νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους.
Η απόφαση της ΡΑΕ και οι νέες χρεώσεις
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στις 30 Δεκεμβρίου η ΡΑΕ, η αύξηση που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου επιβάλλεται προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα αφενός για τη χρηματοδότηση του λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές και αφετέρου για την κάλυψη μέρους του κόστους ενίσχυσης των βιομηχανιών που, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τρίτες χώρες όπου δεν υπάρχουν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της αντιρρυπαντικής πολιτικής της ΕΕ.
Για την οικιακή χρήση, η αύξηση του τέλους είναι 4,4 %, ενώ μείωση της χρέωσης προβλέπεται μόνο για μια κατηγορία επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.
Αναλυτικά, οι παλιές και νέες χρεώσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης είναι:
- Υψηλή τάση, από 2,23 σε 2,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,8 %).
- Μέση τάση με κατανάλωση πάνω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 2,31 σε 3,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,6 %).
- Αγροτικό τιμολόγιο μέσης τάσης, από 10,83 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,5 %).
- Μέση τάση με κατανάλωση κάτω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 12,77 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μείωση 3,6 %).
- Αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης από 11,39 σε 12,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,6 %).
- Οικιακό τιμολόγιο, από 26,3 σε 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 4,4 %).
- Λοιπά τιμολόγια χαμηλής τάσης (περιλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία κλπ), από 30,89 σε 31,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 1,3 %).
Πηγή: news247.gr