Η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος έχουν «κοκκινίσει» από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Είναι ανάμεσα στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη «κόκκινων» δανείων, με το ποσοστό να είναι κοντά στο 45%. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου παρουσιάζουν αυτή την εικόνα, παρότι πρόκειται για περιοχές που έχουν επωφεληθεί από τη θετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Αντίθετα, χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων- σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή»- παρουσιάζουν η Ηπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία, με το ποσοστό εκεί να είναι κοντά στο 35%, παρότι πρόκειται για περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων λόγω της κρίσης.
Η εξήγηση για αυτό μπορεί να οφείλεται σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, στα χαλαρά κριτήρια με τα οποία έδιναν δάνεια οι τράπεζες τις «καλές» ημέρες, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο πλούσιες περιοχές μπορεί να υπερτίμησαν τις δυνατότητές τους.
Στις «κόκκινες» περιοχές σε αυτό το ζήτημα περιλαμβάνονται και η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θεσσαλία, όπου σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα- ειδικά σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο- τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά δάνεια σε σεισμόπληκτους, τα οποία ήταν από νωρίς σε καθεστώς οριακής καθυστέρησης. Οσο για τη Θεσσαλία, το μεγάλο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων αφορά αγρότες και νοικοκυριά.
Αναλυτικά οι περιοχές με το σημαντικότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων
Πελοπόννησος 46%
Κρήτη 45%
Ανατολική Μακεδονία 45%
Δωδεκάνησα 44%
Ιόνια Νησιά 43%
Στερεά Ελλάδα 43%
Θεσσαλία 42%
Αττική 42%
Δυτική Μακεδονία 34%
Ηπειρος 33%
Βόρειο Αιγαίο 32%
iefimerida.gr