Οι τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν τη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου με απόλυτη ψυχρότητα κι έβαλαν τη Γαλλία στο κάδρο της τρομοκρατίας, τα αδέλφια Κουασί, φέρονται να κρύβουν ένα τραυματικό παρελθόν.
Οπως ανέφερε σε συνέντευξή της στη γαλλική ιστοσελίδα «Reporterre», η εθελόντρια κοινωνική λειτουργός Εβελίν, της οποίας το επίθετο δεν αναφέρεται, ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί ήταν δύο πολύ γλυκά και αξιολάτρευτα παιδιά. Ομως, μια σειρά τραυματικών εμπειριών στην τρυφερή ηλικία των 12 και 10 ετών αντίστοιχα, άλλαξε εντελώς τον ρου της ζωής των δύο αγοριών.
Συγκεκριμένα, επιστρέφοντας από το σχολείο για το μεσημεριανό γεύμα, ο Σερίφ και ο Σαΐντ βρήκαν τη μητέρα τους, η οποία ήταν έγκυος στο έκτο της παιδί, νεκρή στο κέντρο του διαμερίσματος όπου διέμεναν, από υπερβολική δόση χαπιών.
Η Εβελίν η οποία βοηθούσε στη δεκαετία του 1990 παιδιά με κατάθλιψη στο Παρίσι, κάνοντας μαζί τους δραστηριότητες, δήλωσε ότι «λάτρευα και τα δύο τα αγόρια». Σε μία από τις εξόδους τους, η Εβελίν είχε επισκεφθεί με τον Σαΐντ και τον Σερίφ τη Eurodisney και περιγράφει τον νεότερο, τον Σερίφ ως «συναισθηματικά δεμένο με τον Μίκι Μάους». Για τον Σαΐντ αποκάλυψε ότι ήταν «πιο επιφυλακτικός» και «επιρρεπής στο κλάμα». Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό, ο Σερίφ ήταν «πιο άτακτος και κατά περιόδους “ταραξίας”» και πως ο Σαΐντ παρότι ήταν μεγαλύτερος δεχόταν τον Σερίφ ως τον «αρχηγό» τους.
Ωστόσο, όπως λέει η Εβελίν, παρά την προβληματική πλευρά του Σερίφ, εκείνη έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για αυτόν. «Το λάτρευα αυτό το παιδί. Το μόνο που είχε να κάνεις ήταν να του μιλήσεις γλυκά και να τον πάρεις στην αγκαλιά σου και εκείνος θα ηρεμούσε. Τον έβρισκα αρκετά ευσυγκίνητο» θυμάται η Εβελίν.
Ο Σαΐντ Κουασί σε ηλικία 17 ετών
Τα αγόρια ήταν αχώριστα
Τα δύο αδέλφια ήταν αχώριστα, ενώ η ίδια περιγράφει με λεπτομέρειες την πιο τραυματική εμπειρία της ζωής τους: «Λίγους μήνες μετά την εκδρομή στη Eurodisney, ο Σερίφ επέστρεψε στο σπίτι από το σχολείο, συνοδευόμενος πάντα από τον μεγαλύτερο αδελφό του. Βρήκαν τη μητέρα τους να κείτεται νεκρή στο κέντρο του διαμερίσματος. Νεκρή από ποια αιτία; Είχε πάρει πάρα πολλά χάπια. Οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία».
Μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο
Δυο χρόνια αργότερα, το 1994, τα αδέλφια εστάλησαν σε ένα ορφανοτροφείο στην Κορέζ, μαζί με τη μεγαλύτερή τους αδελφή κι έναν από τους μικρότερους αδελφούς τους. Εκεί, ο Σερίφ είχε μεγάλη κλίση στο ποδόσφαιρο και οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα διέγραφε λαμπρή καριέρα. Ο Σαΐντ, από την άλλη, ήταν «εκλεπτυσμένος και ενέπνεε σεβασμό», σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός πρώην συμμαθητή τους που κατονομάζεται από τα γαλλικά μέσα με το ψευδώνυμο Πιέρ.
Ο Πιέρ δήλωσε στον γαλλικό ιστότοπο Mediapart, αλλά και στη γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα «Le Matin»: «Τα αδέλφια Κουασί ενέπνεαν “σεβασμό”, γιατί μπορούσαν να τα «βγάζουν πέρα μόνοι τους». Ο Σερίφ ήταν πολύ καλός στο ξύλο, αλλά πάνω από όλα θεωρούταν παλικάρι. Θαύμαζε τον (Γάλλο κωμικό ηθοποιό) Djamel Debbouze και το ποδόσφαιρο. Ηταν αστείος και θεωρούσε τον εαυτό του καλό θεατή. Ηταν εκπληκτικός χορευτής και στα 15 έπαιζε με τόση ευκολία ποδόσφαιρο όσο όταν ανέπνεε. Μπορούσε να κάνει σπουδαία καριέρα σε αυτό».
Πρέπει να τους έγινε πλύση εγκεφάλου
Ωστόσο, ο Πιερ πρόσθεσε ότι το σχολείο ήταν πολύ βίαιο και πως ορισμένοι καθηγητές απλά έκαναν τα παιδιά να φοβούνται. O ίδιος εμφανίζεται βέβαιος πως το μακελειό στο Charlie Hebdo και τα όσα ακολούθησαν στο τυπογραφείο όπου είχαν ταμπουρωθεί τα δύο αδέλφια δεν θα συνέβαιναν, αν όταν ήταν στην εφηβεία είχαν δεχθεί περισσότεροι στήριξη.
«Πρέπει να τους έγινε πλύση εγκεφάλου» δηλώνει ο Πιέρ.
iefimerida.gr