Οι Κινέζοι ανησυχούν για την COSCO στην Ελλάδα!!

Η ομοβροντία δηλώσεων από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις τόσο από την Κίνα όσο και από τη Ρωσία.

Μετά τις αναφορές των Παναγιώτη Λαφαζάνη (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Θοδωρή Δρίτσα (αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας) και Χρήστου Σπίρτζη (αναπληρωτής υπουργός Υποδομών) για ακύρωση αποκρατικοποιήσεων ΔΕΗ, ΟΛΠ, περιφερειακών αεροδρομίων και άλλων υποδομών το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του», ενώ η εταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων είναι έτοιμη να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας.

Οι Κινέζοι ανησυχούν για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco» δήλωσε ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου.

Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι: Θα αναζητήσουμε διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας

Η εταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων είναι έτοιμη να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας, σε περίπτωση, που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου και θεωρούμενος προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

«Εάν αποφασιστεί να συνεχιστούν (οι ιδιωτικοποιήσεις), θα συμμετάσχουμε. Εάν αποφασιστεί να μη γίνει η ιδιωτικοποίηση, θα δούμε πώς η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τις σιδηροδρομικές της εταιρείες και εάν μπορεί εδώ να εμφανιστεί δυνατότητα για κοινή συνεργασία» είπε σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Αυγή»: Οι αγορές πιέζουνν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Αυγή» αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού μετά τη χθεσινή βουτιά των αγορών και σε άρθρο της ρίχνει την ευθύνη για τον χθεσινό πανικό «στα κέντρα του ευρωπαϊκού κατεστημένου και σε δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας» που επιθυμούν να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του. Μάλιστα τονίζει πως είναι «εκ του πονηρού η επιχειρούμενη εκμετάλλευση αποσπασματικών δηλώσεων υπουργών, που προβάλλονται τεχνηέντως εκτός του συνολικού κυβερνητικού πλαισίου», αφήνοντας υπονοούμενα για όσους «ευνοήθηκαν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Reuters: Ο Τσίπρας ξεκίνησε τους πυροβολισμούς και σόκαρε την Μέρκελ

Σύμφωνα με το Reuters, η Μέρκελ υπέθετε πως ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατούσε στις ελληνικές εκλογές, αλλά με μικρότερο ποσοστό από ότι τελικά έλαβε. Έτσι πίστευε πως μια «κοντή» νίκη, θα τον οδηγούσε σε μια εναγώνια συμμαχία και αίφνης θα άλλαζε στάση και από την αντιπαράθεση θα περνούσε αμέσως στη φάση του συμβιβασμού. Αντ’ αυτού πέτυχε σημαντική νίκη, βρήκε αμέσως εταίρο και μάλιστα ένα κόμμα που έχει αντιγερμανική ρητορική και δείχνει να μην αποχωρεί από τις θέσεις του, κάτι που ανησυχεί τους αξιωματούχους στο Βερολίνο.

Σημειώνει, δε, πως ενώ το χρηματιστήριο στην Αθήνα καταρρέει και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ο Τσίπρας συνεχίζει να υπόσχεται «ριζοσπαστικές» αλλαγές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο 24ωρων η κυβέρνηση έβαλε σε «πάγο» δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις: τη ΔΕΗ και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι υπουργοί κάνουν λόγο για αύξηση συντάξεων και επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημόσιου τομέα. Σε απάντηση όλων αυτών ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε από το Βερολίνο ηχηρό μήνυμα προς την Αθήνα.

Σούλτς: Αν λέτε μόνο όχι θα πέσετε σύντομα

Μόλις χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε κείμενο του τόνισε την ανάγκη να μείνει η χώρα στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλιώς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρόβλημα.

«Η Ελλάδα είναι πιο σταθερή από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Οι ωριμάνσεις χρέους της είναι μεγαλύτερες, οι πιστωτές είναι κυρίως θεσμοί και η οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη στο 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016» σημειώνει ο Μάρτιν Σουλτς και συνεχίζει «η ανεργία βρίσκεται σε καθοδική πορεία όπως και το χρέο της χώρας. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες».

Βασίλης Πούλος
iefimerida.gr

Exit mobile version